Sanatçı, koleksiyoner ve sanatseverleri bir araya getiren çağdaş sanat platformu: Art50.net

Sanatçı, koleksiyoner ve sanatseverleri bir araya getiren çağdaş sanat platformu: Art50.net

Sanat dikeyinde bir pazar yeri olarak değerlendirilebilecek olan Art50.net kendisini 'dijital çağdaş sanat platformu' olarak tanıtıyor. Sanatçı, koleksiyoner ve sanatseverleri bir araya getiren platformda; dilediğiniz zaman ve dilediğiniz yerden çağdaş sanatçıların eserlerini 250 ile 10 bin TL arasında değişen fiyatlarla satın alabiliyorsunuz.

Böylelikle sanatı galeriler ve müzayedeler dışına çıkartan Art50.net; yalnızca küratör, akademisyen ve koleksiyoner danışmanlarının onayladığı sanatçıları platforma dahil ediyor. Bir anlamda 'onaylı sanatçı profili' mekanizmasına sahip olan platformda şu an 45 civarında sanatçının 500 civarında eseri sergileniyor.

art5*-gorsel

Büyük resime bakacak olursak; 'çağdaş sanata ve sanatla dolu bir hayat tarzına sahip olmayı kolaylaştırmak' isteyen girişim, 2014'ün Nisan ayında Güliz Özbek Collini tarafından kurulmuş. Güliz Hanım'dan edindiğimiz bilgiye göre şu ana kadar yatırım almayan girişim, kısa bir süre önce GarantiPartners'a dahil olmuş.

Gelir modelini komisyon üzerinde kuran girişim çeşitli işbirliklerine de imza atıyor

Sanatçı olarak Art50.net bünyesinde dahil olmak isteyenler hem platform üzerinden başvuru yapabiliyor, hem de Art50.net ekibi tarafından davet alabiliyor. Girişimcilerden aldığımız bilgiye göre her gün en az 3 sanatçı başvurusu almasına rağmen ince eleyip sık dokutan Art50.net, binlerce sanatçıdansa ziyaretçilerini tatmin edecek doluluk ve kaliteye ulaşmak istiyormuş. Bu noktada girişimcilerin 7'den 70'e kadar değişen yaşlarıyla, Türkiye'nin neredeyse her köşesine yayılan ziyaretçi kitlelerinden memnun olduklarını özellikle belirtelim.

Art50.net'in gelir modeli ise tahmin edebileceğiniz gibi satılan sanat eserleri üzerinden komisyon almak. Online satış platformuna ek olarak çeşitli mekanlarda sergiler de düzenleyen platform aynı zamanda bankaların özel bankacılık bölümleriyle işbirliği yaparak Contemporary Istanbul gibi fuarlara da katılım gösteriyormuş.

"Koleksiyoner olmanın zor olmadığını ve büyük bütçeler gerektirmediğini gösteriyoruz"

Yurtdışında çokça denenen ve önemli oyuncuları bulunan bir pazarda bulunduklarına dikkat çeken Güliz Özbek Collini, Art50.net'le benzerlik gösteren modellerin ülkemizde de denendiğini ancak bugüne kadar gelmeyi başaran bir isim olmadığını düşünüyor. Ülkemizdeki platformların alternatif galeri ve sanatçı proje mekanları üzerine yoğunlaştığının altını çizen Collini, Art50.net'in ise online satış operasyonuna yatırım yapmaya devam edeceğini belirtiyor.

Sanat dikeyinde online satış yaparak sektörde de kurulu düzeni adeta 'disrupt ettiklerini' dile getiren Collini'nin sözleri şu şekilde: "Internet üzerinde satış yaparak sanat piyasasında normalde olmayan fiyat şeffaflığı sağlıyoruz. Yani eserlerin fiyatı belli ve öncesinde yüksek fiyat verip sonrasında pazarlıkla bambaşka fiyatlara satmıyoruz. 5 taksit fırsatı ile herkesin istediği esere çok kolayca ulaşabilmesini sağlıyoruz böylece koleksiyoner olmanın o kadar da zor olmadıgını ve büyük bütçeler gerektirmediğini gösteriyoruz."

Sanat dikeyinde bir pazar yeri olarak hem sektörü 'disrupt' etme hem de gelir modelini yalnızca online satış üzerine inşaa ettiği için ölçeklendirilebilir olarak büyüme potansiyeli bulunan Art50.net'i takip edip gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.