Elektrikli otoban testlerine İsveç'te başlanıyor

Elektrikli otoban testlerine İsveç'te başlanıyor

İsveç'in otobanları oldukça sıra dışı bir teste tabi tutuluyor. Siemens ve Scania markalarının işbirliği ile hayata geçirilen teknoloji, kamyon ya da tır gibi ağır vasıtalar için tasarlanmış. Bu tarz ağır vasıtaların, elektrikliye dönüşümünü sağlaması planlanan sistem, karbon salınımı da azaltmayı amaçlıyor. Çünkü bu tarz ağır vasıtaların karbon salınımı çok daha yüksek ve doğayı kirletme oranları daha fazla.

İsveç'te bulunan 2 kilometre uzunluğunda test rotasında sefer yapan Scania tırlar, Siemens'in kurduğu bu elektrikli hattı kullanıyor. Kamyonlar hat üzerindeyken güçlerini elektrikle sağlıyorlar. Bununla birlikte, tırların yoldan çıkması ya da trafik kurallarını ihlal edebilmesi riski de büyük oranda azalıyor.

İsveç hükümeti, taşımacılığı değiştirmek için bazı adımlar atmayı önemli buluyor ve ülke, 2030 yılına kadar fosil yakıtlardan bağımsızlaşmayı planlıyor. Bununla birlikte Siemens'in aynı elektrikli otoban projesinin testlerini yapmaya 2017 yılında Kaliforniya'da başlamayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.