Kanada, düşük güç geniş alan şebekesiyle nesnelerin internetini yaygınlaştıracak

Kanada, düşük güç geniş alan şebekesiyle nesnelerin internetini yaygınlaştıracak

Nesnelerin internetinin kitlesel büyüme göstermesi için şebeke altyapısının da gelişmesi gerekiyor ve bu konuda erken adım atan ülkelerden biri de Kanada oldu. Waterloo, ülkenin 'düşük güç geniş alan şebekesi'ni (LPWAN - low-power wide area network) hayata geçiren ilk bölgesi oldu.

Eleven-X tarafından kurulan söz konusu şebeke, yapılaşma yoğunluğuna göre 5-13 kilometre mesafede sinyal yayılımı yapabiliyor. Eleven-X, hem şebeke kurulumu hem de sensörlerin bağlantısı konusunda hizmet veriyor.

İki AA pil ile 5 yıl çalışacak sensörler

Bu şebeke sayesinde bireylerin ve işletmelerin daha uygun fiyatlı sensörler kullanabilmesinin yanında, sistemin en önemli avantajlarından biri enerji verimliliği olarak görülüyor. Zira bağlantılı cihazların pil ömrü daha uzamış oluyor. Verilen bilgilere göre bu şebeke içindeki bir kablosuz sensör, sadece 2 kalem (AA) pil ile 5 yıl kadar çalışabiliyor. Bu da sensör kurulumu ve enerji devamlılığını uygulanabilir bir seviyeye çekiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=eWVpX6l0gwA

LPWAN şebekelerin yaygınlaşması lojistik gibi önemli iş alanlarında da karar alma süreçlerini geliştirmesi ve iş verimliliğini artırması bekleniyor. Toplanacak çeşitli ve geniş hacimli verilerle daha anlamlı öngörüler yapabilmenin önü açılıyor.

Blackberry'den gelen yetenekler

Eleven XKanada bildiğiniz gibi Blackberry'nin çıktığı ülke ve Eleven-X ekibinde de Blackberry'nin AR-GE ekibinde çalışmış, kablosu ağ teknolojileri konusunda uzman kişiler bulunuyor. Eleven-X CEO'su Ryan Hickey de Blackberry'de öğrendiklerini nesnelerin interneti alanına uygulamak istediklerini söylüyor ve bu dikeyin önümüzdeki 4-5 yılda çok ciddi değişimler getireceğinin altını çiziyor.

Şu anda üniversite, hastane ve girişimler için ücretsiz ağ erişimi sunan Eleven-X'in lisanslanmamış bir frekans bandını kullanması kullanıcılar için ekstra bir masrafı aradan ortadan kaldırıyor.

Genel itibarıyla bu ağların henüz deneysel aşamada olduğunu kabul edebiliriz ama hızlı bir ilerleme olacağını düşünmemek için de bir engel yok. Zira internete bağlanan nesnelerin satısı her saniye hızla artıyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.