3D yazıcılar medikal dünyasındaki devrimin fitilini ateşledi

3D yazıcılar medikal dünyasındaki devrimin fitilini ateşledi

3D yazıcı teknolojisi neredeyse 10 yıllık bir geçmişe sahip olsa da geçtiğimiz 1-2 yıl içerisinde gelişen teknoloji ile artık evlerimize kadar girmeyi başardı. Bu teknolojik devrimin evlerimize girmesi hem kullanım alanlarının artık neredeyse sınırsız olduğunun hem de bir çok özel sektörde çok daha ileri seviyelerde kullanılabileceğinin habercisiydi. Sizin evinizde kullandığınız faydalı bir teknoloji tabi ki medikal veya endüstriyel alanlarda oldukça ileri seviyelerde kullanılabilir.

Endüstriyel alanlarda bir çok farklı kullanım örneği daha önce sizlerle paylaşılmıştı. Airbus'ın ürettiği elektrikli motosiklet veya yine 3D yazıcılarla üretilen bir insansız hava aracı bu alanda ne kadar geniş kullanımların olduğunun bir göstergesi. Hatta 3d yazıcılar ile silah üretip bu yüzden ceza alanlar bile var. Her konuda olduğu gibi bu teknolojide de ne amaçla kullanılacağı kişilerin insiyatifinde.

Endüstriyel gelişmelerden ziyade medikal alanda yapılabilen şeylerden ve 3D yazıcıların sağlık alanında başlattığı devrimden söz etmekte fayda var.

İskelet ve organlar

Doktorlar hastaların durumları hakkında bilgi edinebilmek ve/veya hastalık durumu ile ilgili hastalarını bilgilendirmek için her zaman taramalardan faydalanıyorlar. 3D yazıcılar sayesinde artık kendi ofislerinden sadece bir kaç saat içerisinde hastaya özel spesifik 3D modelin çıktısını alabiliyor ve böylece bilgi edinirken daha net bilgi sahibi olabiliyor veya hastayı direkt olarak kendi durumu hakkında yine kendine ait bir parça ile bilgilendirebiliyor. Bu 3D baskılar için hali hazırda kullanılan MR veya BT'den (Bilgisayarlı Tomografi) faydalanabiliyorlar. Teşhis veya sadece anlatım için yapılan baskılar genelde plastik hammadde ile basılıyor.

Hastaların bilgilendirilmesi tek kullanım alanı değil. Aynı zamanda eğitimlerde de daha spesifik amaçlar için kullanılabiliyor. Örneğin Dr. Jonathan Silberstein ve ekibi tümörlü böbreğinden ameliyat olacak hasta için özel olarak tümörü de gösterecek şekilde bir böbrek baskısı alıyorlar ve ameliyat öncesi onun üzerinde çalışmalar yaparak daha fazla deneyim kazanıyorlar bu sayede başarı oranları arıyor.

medicTop1-600x243

Eczacılık alanında yapılan çalışmalar

Epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan ve çok az su ile hızlıca çözülebilecek şekilde hazırlanan ilk 3D yazıcı ile yazılabilir (FDA onaylı - Amerika'da ilaçları denetleyen onaylayan Sağlık Bakanlığına bağlı grup) ilaç Mart 2016'da piyasaya sürüldü. İlaç dünyasında her ne kadar kişiye özel bir hizmet söz konusu olmasa da (en azından şimdilik) 3D yazıcılar sayesinde artık kişiye özel, dozajın kusursuz ayarlandığı ve hastanın diğer genetik özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanacak ilaçlar için artık zemin hazırlanmış durumda. Geliştirilen yazılımlar ve özel 3D yazıcılar ile artık kişiye özel ilaçlar geliştirilebiliyor.

3d yazici ile üretilen ilac

Otomatik dikiş atma

Sutrue adı verilen yeni bir girişim artık 3D yazıcılarla üretilen bir dikiş cihazına sahip. Bu cihaz otomatik olarak dikiş atma işlemini gerçekleştirebiliyor. Henüz test aşamasında olsa da ilerleyen aşamalarında evlerimize kadar girebilecek bir ürün. Dikiş için de reçineden üretilen bir madde kullanılıyor.

medicTop6-600x300

Protezler

3D yazıcıların medikal kullanımının ilk örnekleri genellikle protezlerde olmuştu. Robot bilimi için de 3D yazıcılar ile üretilen protezler oldukça heyecan verici olmuştur. OpenBionics isimli girişim şu anda bir protez eli ortalama 42 saatte üretebiliyor. Daha güzel olan şey ise şu ki OpenBionics paylaştığı açık kaynak kodlu tasarım sayesinde kendi evinizde protez el basmanıza ve ihtiyacı olan birine bağışlamanıza imkan veriyor.

Kulaklarınız artık normalden daha ileri seviyede duyabilir

Biyonikleşmeye doğru emin adımlarla ilerlediğimizin kanıtı olarak 3D yazıcılarla üretilmiş kulağı örnek verebiliriz. Princeton ve Johns Hopkins Üniversitelerinden araştırmacılar geliştirdikleri biyonik kulak sayesinde normal işitme aralığının dışındaki frekansları da duyabilecek bir kulak geliştirdiler. Gümüş nanoparçacıklı polimer ve hidrojel ile basılmış bu kulak, ihtiyacı olan kişiye takıldığı zaman normal insanların duyamayacağı şeyleri duymasını sağlayabiliyor.

medicTop10-600x480

Bundan daha ilerisini hayal etmek tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. 3D yazıcıların medikal alandaki devrimi başlattıkları aşikar. Asıl önemli olan soru ise bir sonraki adımda neler olacağı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.