Solarcity'ye 2,8 milyar dolarlık teklif veren Tesla, büyük bir birleşmeye hazırlanıyor

Solarcity'ye 2,8 milyar dolarlık teklif veren Tesla, büyük bir birleşmeye hazırlanıyor

Teknoloji dünyasının en değerli şirketi olması muhtemel olan Tesla, ABD'nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısı SolarCity'yi satın alma arefesinde. Yapılan resmi açıklamaya göre Tesla, SolarCity için 2,8 milyar dolara varan bir teklif verdi.

Bildiğiniz gibi Tesla'nın CEO'su ve en büyük hissedarı olan Elon Musk, kuzenleri Peter ve Lyndon Rive tarafından kurulmuş olan SolarCity'nin de büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı. Kuruluş aşamasında SolarCity'ye destek olan Musk, bu sayede elektrikli otomobil krallığı için uzun vadeli bir yatırım yapmıştı.

Gelinen noktada bu iki şirketi birleştirmeyi düşünen Elon Musk, SolarCity'nin güncel değerinden yüzde 21-30 arasında daha iyi bir teklif vermiş. Bu da SolarCity'nin değerinin 2,59 milyar dolar ile 2,78 milyar dolar arasında değerleneceği anlamına geliyor.

Elon-Musk-Tesla-Solarcity

Tabi SolarCity'nin aslında çok daha değerli olduğu söylenebilir zira Nisan ayında 34 dolar seviyesine çıkan hisseleri, şu anda 15 dolar seviyesinde. Bu düşüş SolarCity'nin nakit kaybetmesinin bir sonucu olmakla birlikte Tesla'nın satın alma yapmasını kolaylaştıran bir durum. Satın alma teklifi üzerine SolarCity'nin hisselerinin yeniden yükselmesi (% 20) ve Tesla'nın hisselerinin değer kaybetmesi (%13) ise işin diğer bir boyutu.

Elon Musk'ın ve SolarCity Antonio Gracias'ın satın alma oylamasına katılmayacağı dile getirilirken, olası satın almanın makul ölçülerde gerçekleşeceği paylaşılıyor. İki şirketin birleşmesi gerçekleştiğinde Tesla'nın devasa pil fabrikası (Gigafactory) ve Powerwall gibi projelerinden daha karlı sonuçlar alacağı malum.

SolarCity'de yüzde 22 hissesi olan Musk'ın aklından geçenleri tam olarak okumak mümkün mü bilmiyorum. Fakat bu birleşmenin her iki şirketin geleceği açısından ümit verici olduğunu pekala söyleyebiliriz. Tesla, biz dünyanın fosil yakıt rezervlerini tüketmeden önce dünyanın en değerli şirketi olmayı başaracak gibi duruyor.

Görsel Kaynak: WSJ

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.