"Her zaman erişilebilir olma" trendinde Türkiye başı çekiyor

Fransa kısa bir süre önce 50'den fazla çalışana sahip işletmelerin mesai saatleri dışında çalışanlarına e-posta göndermelerini yasaklamaya yönelik tasarısıyla gündeme gelmişti. Zira, mobil öncelikli dünyada "her yerden her zaman erişilebilir olmaktan" çoğu zaman övgüyle bahsedilse de, işlerin nerede başlayıp bittiği gittikçe belirsiz hale geliyor. Ancak görünen o ki herkes bu durumdan Fransızlar kadar rahatsız değil. Uzağa gitmenize gerek yok: Türkiye tam tersi bir portre çiziyor.

Küresel araştırma şirketi GFK internet kullanıcılarının sürekli erişilebilir olma haline ne kadar alıştıklarını ölçen ilginç bir rapor yayınladı. 22 ülkeyi kapsayan ankette kullanıcıların "Nerede olursam olayım sürekli erişilebilir olmak benim için önemlidir" ifadesine katılıp katılmadıkları soruldu. Sonuçlar, erişilebilir olma halinin uluslararası bir trend haline geldiğini doğruluyor.

22 ülke genelinde bağlantılı nüfusun yüzde 42'si her zaman erişilebilir olmanın önemli olduğuna kesin bir şekilde katılıyor. Nüfusun yalnızca yüzde 11'i bu ifadeye net bir şekilde karşı çıkıyor. Trende en çok karşı çıkan nüfus açısında Almanya (yüzde 34 kesin karşı), İsveç (yüzde 28), Kanada (yüzde 24) ve Hollanda(yüzde 23) ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 53'ü her zaman erişilebilir olması gerektiğini düşünüyor

Sürekli erişilebilir olmaya en çok önem veren ülkelerde nüfusun yüzde 50'den fazlası güçlü bir şekilde ifadeye katıldığını söylüyor. Bu ülkeler arasında Rusya ve Çin yüzde 56 ile ilk sırada yer alıyor; onları yüzde 53 ile Türkiye izliyor. Meksika ise yüzde 50'lik oranla trendin güçlü seyrettiği ülkeler arasında.

Düşünülenin aksine trendi sürükleyen yaş grubu orta yaşlılar. Araştırmaya göre 30-39 yaş arasındaki nüfusun yaklaşık yarısı için her zaman erişilebilirlik önemli. 20'li yaşlar için bu oran yüzde 45. 15-19 yaş aralığındaki ergenler yüzde 43'lük oranla 40'lı yaşlardaki kullanıcılara yakınsıyor. 40-50 yaş arası grubun yüzde 42'si erişilebilir olmayı önemsiyor. 50 yaşın üzerinde ise oran yüzde 33'e 60'tan sonra yüzde 29'a düşüyor.

Cinsiyet faktörünün erişilebilirlik algısında ne kadar etkili olduğuna da bakan araştırma kadınların erişilebilirliği daha fazla önemsediğini söylüyor. Nerede olursa olsun erişilebilir olmayı önemsediğini söyleyen kadın internet kullanıcılarının oranı yüzde 43'ken erkekler için bu oran yüzde 40.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.