Didi Chuxing, 7,3 milyar dolarlık dev bir yatırım turunu daha kapattı

Didi Chuxing, 7,3 milyar dolarlık dev bir yatırım turunu daha kapattı

Apple yatırımı sonrasında dikkatleri daha fazla çeken Didi Chuxing, bugün 7,3 milyar dolarlık bir yatırım turunu kapattığını duyurdu. Bu tura Apple'ın 1 milyar dolarlık yatırımı da dahil.

Hatırlarsanız Didi Chuxing, iki farklı özel araç/taksi çağırma girişiminin birleşmesiyle kurulmuş ve Çin pazarının tek hakimi olmuştu. Tıpkı Uber gibi büyük yatırımlarla beslenen Didi Chuxing, kapattığı bu yatırım turuyla çok ciddi bir atak yapmış oldu.

Şirketten gelen resmi bir açıklama yok ancak alınan duyumlara göre Didi Chuxing bu yatırımla 28 milyar dolar seviyesinde bir değerlemeye ulaşmış. Son dönemde gerçekleşen1 milyar dolarlık Apple yatırımı ile 600 milyon dolarlık China Life* yatırımını da kapsayan bu turda Ant Financial, Tencent, Alibaba, China Merchants Bank ve SoftBank gibi yatırımcılar da yer alıyor. Yatırımın 2,5 milyar dolarlık bölümü borç finansmanı olarak China Merchants Bank'tan, 300 milyon dolar ise uzun vadeli borç yatırımı olarak Chine Life'tan gelmiş.

Uber vs. Didi Chuxing

Uber'in Çin'de bir türlü güç yetiremediği rakibi bu yatırımla birlikte toplam 10,5 milyar dolar yatırım toplamış oluyor ki Uber'in 14,11 milyar dolarlık yatırımına halen yetişebilmiş değil. Keza Uber son olarak Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'ndan 3,5 milyar dolar yatırım almış ve gelen bilgilere göre 62,5 milyar dolar seviyesinden değerleniyor.

Pazarın yüzde 87,2'si Didi'nin

China Internet Network Information Center verilerine göre Didi Chuxing şu anda Çin pazarının yüzde 87.2'sini elinde tutuyor. 300 milyon kayıtlı kullanıcısı ve 15 milyon sürücüsü bulunuyor. Bir günde yapılan işlem (yolculuk) sayısı ise 14 milyonu buluyor.

Çin pazarını ele geçirmeyi de kafasına koyan Uber'in CEO'su Travis Kalanick, iki yıl içinde Çin'de karlı duruma geçeceklerini söylemişti ama şu anda Çin pazarında yıllık 1 milyar dolar yakmaya devam ediyor. Dün Pekin'de yapılan bir basın toplantısıyla Uber, Temmuz'da Çin'in 60 şehrinde hizmet vereceğini ve şu anda aylık 30 milyon UberPool yolculuğu yaptığını paylaşmış.

Uber ile Didi Chuxing'in birleşeceği yönündeki iddiaları ise iki taraf da reddediyor.

*China Life: Çin'in en büyük sigorta şirketi

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.