iOS 10 ile Siri, Maps ve iMessage geliştiricilere açılıyor! [WWDC 2016]

iOS 10 ile Siri, Maps ve iMessage geliştiricilere açılıyor! [WWDC 2016]

WWDC etkinliklerinin en çok merak edilen bölümü yeni iOS sürümü olabilir ve WWDC 2016'da da gelişticilerin çığlıkları arasında iOS 10 tanıtımını izledik.

Yeni ekran kilidi

iOS 10 için açıklanan ilk yenilik değişen ekran kilidi oldu. Yeni kilit ekranında zenginleştirilmiş bildirimler ve genişletilmiş 3D Touch kullanımı mümkün olacak. Böylece iOS 10 havasını en baştan yakalamak mümkün olacak. Ekran kilidini açmadan da hızlı etkileşimler kurulabilecek. iOS 10'da kontrol menüsü de daha basit bir tasarımla karşımıza çıkacak.

Siri, gelişticilere açılıyor

iOS 10'un en önemli özelliklerinden birisi Siri'nin geliştiricilere açılacak olması. iOS 10 ile birlikte gelişticiler kendi uygulamalarında Siri'den faydalanılmasını sağlayacak. Bunun ilk örnekleri de Slack, WhatsApp, WeChat, Uber, Skype gibi çok popüler uygulamalar olacak.

Yeni Photos uygulamasında gelişmiş yüz tanıma

Yeni Photos (Fotoğraflar) uygulamasında gelişmiş yüz tanıma özelliğiyle karşılaşacağız. Fotoğrafları tek bir harita üzerinde de gösterecek olan Photos uygulamasında da Siri ile arama yapmak mümkün olacak.

Photos uygulamasına gelen Memories sekmesiyle farklı zamanlarda çektiğiniz fotoğraflar bir araya getirilecek. Memories özelliği Apple TV’ye de taşınacak.

Maps uygulaması gelişticilere açılıyor

Apple-Maps

Siri, artık adres ve konum bilgisi paylaşma gibi pratik bilgilere cevap verecek.   Navigasyon konusunda da yenilemeler yapan Apple artık trafik bilgisini gösterecek ve Siri gibi Apple Maps de geliştiricilere açılacak. Böylece geliştiriciler Apple’ın Maps (Haritalar) uygulamasından faydalanabilecek ve büyümesine katkıda bulunabilecek. Maps güncellemeleri CarPlay'e de gelecek.

Ev otomasyonu için yeni Home uygulaması

Apple-Home

iOS 10 güncellemesiyle HomeKit de ete kemiğe bürünecek ve Home adlı bir uygulamayla iOS 10 kullanıcılarının kullanımına sunulacak. Ev otomasyonunu temel alan bu yenilik Apple'ın akıllı ev konusundaki planlarına da ışık tutan bir yenilik. Yakında evimizdeki bir çok şeyi iOS 10 tabanlı bir cihaz üzerinden yönetmemiz mümkün olabilir.

Apple Music yeniden tasarlandı, şarkı sözleri geldi

Birinci yaşını 15 milyon ücretli aboneyle kutlayan Apple Music (Müzik) uygulaması ise tamamen yeniden tasarlanmış ve artık şarkı sözlerini de gösterebilecek.

iMessage'a uygulamalar geldi

Apple'ın iOS 10 ile getirdiği 'devrimsel' yeniliklerden biri de emojiler oldu. iMessage üzerinde artık Facebook vb. uygulamalarda gördüğümüz tarzda emojiler kullanılabilecek ama gerçekten önemli bir gelişme iMessage'ın da geliştiricilere açılacak olması. Artık geliştiriciler iMessage için uygulama geliştirebilecek.

Daha fazla kişisel gizlilik

Apple'ın FBI ile kapışmasına neden olan kişisel bilgilerin paylaşılması konusu iOS 10'da karşımıza çıkacak. iOS 10'da gelişmiş bir kişisel gizlilik denetimi daha fazla kullanıcı hakimiyetine bırakılacak ve cihaz odaklı bir veri depolama olacak. Apple, herhangi bir kullanıcı profillemesi yapmayacak ve uçtan uca bir şifreleme kullanacak.

iOS 10 güncellemesi Temmuz'da geliştiricilere, sonbaharda ise son kullanıcıların kullanımına açılacak. iOS 10'u test etmek için beta.apple.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Apple elbette küçüklü büyüklü bir çok fazla yenilik açıkladı ve bazı uygulama yeniliklerini WWDC 2016 etiketimiz altında paylaşıyoruz. Daha fazlasını yakında apple.com'da bulabilirsiniz.

Görsel Kaynak: The Verge

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.