Türkiye'de aboneler 4.5G'ye geçiş konusunda neden endişeli?

Türkiye'de aboneler 4.5G'ye geçiş konusunda neden endişeli?

Türkiye'de 1 Nisan'dan itibaren sunulmaya başlanan 4.5G, ikinci ayını geride bırakıyor. İlk günden milyonlarca kişiyi kapsama alan servisin abone sayısı ise hala azınlıkta. 4.5G'nin müşteri tarafında yaygınlaşması içinse ciddi bir algı değişimi gerekiyor.

Amsterdam merkezli, kitle kaynaklı mobil iş gücü platformu Roamler, Türkiye'deki abonelerin 4.5G kullanımına dair bir araştırmayı bizimle paylaştı. Türkiye çapında akıllı telefon kullanıcılarıyla görüşülerek yapılan araştırma, öncelikle operatörler başta olmak üzere paydaşlarının 4.5G teknolojisi hakkında aboneleri yeterince iyi bilgilendirdiğini ortaya koyuyor. Buna göre, telefonunun ve SIM kartının 4.5G uyumlu olup olmadığını bilmeyenlerin oranı sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 5. Bu bilgilere nasıl ulaşacağını bildiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 91. Ancak ilginç olan abonelerin yüzde 35'inin 4.5G'ye geçiş için ek ücret ödeyip ödemeyeceğini bilmediklerini söylemeleri. Bu, kullanımın neden sınırlı olduğu konusundaki ilk done. Zira Roamler Türkiye araştırması hattını 4.5G'ye taşıyanların yüzde 48 ile azınlıkta kaldığını söylüyor.

Hız bazı aboneleri korkutuyor

Öncelikle araştırmanın örnekleminin Türkiye genelinde 500 akıllı telefon kullanıcısıyla sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. Ülke çapında 41.5 milyon akıllı telefon kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, oldukça düşük bir oran olsa da sonuçlar, 4.5G'nin hız algısı yanına farklı sloganlar eklemesi gerektiğini doğrulaması yönüyle incelemeye değer. Zira araştırmaya göre 4.5G hızının aboneleri ürküten bir tarafı olduğunu da ortaya koyuyor.

Bugüne kadar 4.5G'ye geçiş yapmayan müşterilerin gerekçelerini inceleyen araştırmada en sık verilen yanıt, yüzde 58 ile daha fazla fatura ödeme korkusu. Abonelerin yüzde 48'i ise 4.5G'nin telefonlarının şarjını hızlı tüketmesinden çekiniyor. Onu yüzde 44 ile mevcut internet hızından memnun olanlar ve yüzde 41 ile 4.5G hizmetini pahalı bulanlar izliyor. Kullanıcıların yüzde 66'sı 4.5G'nin fatura tutarlarını arttıracağını düşünüyor. Hızlı internete ihtiyaç duyduğunda kablosuz internet kullanacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 27.

4.5G'nin yeni abone edinimine devam etmesi için müşterilerin hız dışındaki kaygılarıyla mücadele eden kampanyalar yapmaları gerektiği ortada. Bununla birlikte müşterilerin hızlı kullanımı kontrol altında tutabilecekleri uygulama ve araçlar güven sorununun aşılmasına yardımcı olabilir.

Roamler'in araştırmasının operatör bazında sonuçlarını ise aşağıdaki infografiğinde görebilirsiniz:

4.5G (2)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.