Dünden bugüne rakamlarla PayPal Türkiye

Dünden bugüne rakamlarla PayPal Türkiye

Dünyanın en büyük online ödeme araçlarından biri olan PayPal, dün akşam BDDK lisansını alamadığı için 6 Haziran 2016 itibariyle Türkiye operasyonunu durduracağını açıkladı. Bu yazıda PayPal'ın istatistikleriyle durumu biraz daha anlamaya ve sizlere anlatmaya çalışacağım.

Para transferi 2009'da başlamıştı

Hızlı geriye dönüş yaparsak PayPal, Türkçe arayüzünü devreye aldıktan bir süre sonra, 9 Mart 2009'da Türkiye'deki banka hesaplarına para transferi özelliğini açmıştı. O tarihten bu yana giderek yaygınlaşan PayPal'ın Türkiye Ülke Müdürü Kıvanç Onan, 2012 sonunda sorularımızı yanıtladığında Türk şirketlerinin yurtdışına PayPal ile satışlarının beklenenden daha düşük bir hızla (yüzde 22 civarında) büyüdüğünü söylemiş ve şu bilgileri paylaşmıştı;

"Türk pazarının yurt dışına satışa açılmakta oldukça yavaş. Bununla beraber 2013 yılında GittiGidiyor dahil yurt içi büyümeyi 2012-2013 arasında yüzde 300'ler seviyesine çıkarmak ve kullanıcı sayısını 2.5 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz."

PayPal'ın People Economy 2014 raporuna göre Türkiye, haftada 263 dakika ile internetten alışverişe en çok zaman ayıran 2. ülke olarak öne çıkmıştı.

İhracatta yükselen bir pazar

Paypal Türkiye ile Ipsos‘un yaptığı Aralık 2015 tarihli bir araştırmada ise Türkiye'nin en çok sınır ötesi alışveriş yapılan ülkeler listesinde ilk 10’da yer aldığı belirtilmiş ve şu bilgilere yer verilmişti;

"Türkiye'de PayPal kullanan iş yerlerinin yüzde 84’ü dış pazarlara satış yapıyor. Türkiye’nin 77 kentinde Paypal kullanan satıcılar ihracat yapıyor ve şirket başına ortalama 34 farklı pazara satış yapılıyor. Bu şirketler arasında tek başına 93 ülkeye satış yapmış bir firma dahi yer alıyor. Türk şirketlerinin sattığı ürünler 100 farklı ülkeye gönderiliyor."

Söz konusu raporda Türkiye’nin e-ihracat hacminin mevcut durumda 400 milyon dolar civarında olduğu ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 3 milyar doları aşabileceğine de yer verilmiş. Keza Mobil16 etkinliğimizde Gittigidiyor'un 2017'de tüm dünyaya satış hizmetini başlatacağını duyurmuştuk ki bu da PayPal'in Türkiye'deki önemini artıracak gelişmelerden biriydi.

Türkiye'de kaç kullanıcı, kaç site PayPal kullanıyor?

Güncel kullanıcı/site sayısına baktığımızda ise PayPal Türkiye'den "Bugüne kadar Türkiye’de on binlerce satıcıyı ve yüzbinlerce tüketiciyi destekledik." şeklinde yuvarlak bir açıklama aldık. Similartech'in rakamları ise Türkiye'de Türkiye IP'si ile PayPal kullanan site sayısını 4193 olarak gösteriyor.

Fakat bu rakam sadece IP adresi Türkiye'de olmayan siteleri kapsadığı için gerçek sayının daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Aynı anda Türkiye'nin PayPal'ın ilk 10 pazarı içinde yer almadığını da görebiliyoruz.

Paypal Turkiye

Neticede Türkiye'nin PayPal için şu anda küçük bir pazar olduğunu söyleyebiliriz. Zira 2015'in 4. çeyrek rakamlarına göre 179 milyon aktif üyesi olan ve 1,4 milyar adet işlem yapan bir dünya devinden bahsediyoruz. Fakat henüz elektronik ticarete geçmeyen kullanıcıları düşündüğümüzde Türkiye'nin göz ardı edilemeyecek bir pazar olduğunu da aynı rahatlıkla söyleyebilirim.

Önümüzdeki dönemlerde gerekli izinleri almaya çalışacak olan PayPal'ın süreci nasıl yöneteceğini merakla izliyoruz. Yeni rakamlar almamız halinde de sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Görsel Kaynak: Shutterstock 1, 2

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.