Tesla Gigafactory 29 Temmuz'da açılacak

Nisan ayında yeni elektrikli otomobili Model 3'ü tanıtan Tesla, Nevada'daki dev pil fabrikası Tesla Gigafactory'yi 29 Temmuz'da açmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Model 3'ün üretim kapasitesini arttırmak için 1,5 milyar dolarlık hisse satışı yapacağını açıklayan Tesla, Gigafactory pil fabrikası için sona yaklaşıyor. Gigafactory'nin ilk görüntüleri Nisan ayında paylaşılmıştı ve gelen bilgilere göre fabrikanın açılış tarihi 29 Temmuz olacak.

Tesla halihazırda Gigafactory'nin bazı bölümlerini kullanıyor olsa da resmi açılışı yapılmış değil. Farklı yayınlar tarafından, VIP davetiyeler esas alınarak resmi açılışın 29 Temmuz'da yapılacağı doğrulanmış ama henüz basın mensuplarına ulaşan bir davetiye yok. Hatta ABD basını, bu etkinliğe davet edilip edilmeyeceğinden bile emin değil.

Takriben 100 futbol sahası büyüklüğündeki fabrika, 2017'de teslimatına başlanması beklenen Model 3'ün pillerini de üretecek ve tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışacak. Bildiğiniz gibi Elon Musk, kuzenlerinin kurmuş olduğu SolarCity adlı ABD’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcı şirketinin de en büyük hissedarı.

Gigafactory, çeşitli laboratuarları bünyesinde barındırıyor olmanın yanında, başka firmalar için elektrikli otomobil pili üretme potansiyeline de sahip. Tesla'nın 510 bin metrekare alana yayılan bu dev tesisle 2020'de yıllık 35 gigawatt-saatlik üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor ki bu rakamın 2013'te tüm dünyadaki lityum iyon pil üretimine eşit olduğu belirtiliyor.

Kısacası Tesla gerçekten milyarlık (giga = 10^9) bir iş yapıyor ve bunu dünyaya sunmaya oldukça yakın...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.