Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcıları

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcıları

Fikirleri hayata geçirip, ortaya çıkarmaya karar verdiğiniz dönemde belli başlı ihtiyaçlarınız olacaktır. Aklınızdakini projelendirme sürecinden, hayata geçirmeye kadar ihtiyaç duyduklarınız için sahip olduğunuz kaynakların yeterli olmadığı durumlar olabilir. Girişiminiz için kolları sıvadığınızda baştan hesap edemediğiniz ihtiyaçlarla karşılaşmak çok mümkün. Bu ihtiyaçları karşılayıp, engelleri aşmadan da girişimi karlı bir işe dönüştürmek hiç kolay değil.

İşte burada, sizlere çeşitli konularda destek olmak ve aklınızda sorular işaretlerini gidermek için girişim hızlandırıcıları devreye giriyor. İhtiyacınız olan sermayeye sahip misiniz? Hangi kitleye hitap edeceksiniz? Fikrinizi sunacağınız grubun dinamiği, fikrinizi kabul edecek mi? Hayata geçirmeye karar verdiğiniz fikir konusunda, yeterli bilgi ve tecrübeniz var mı? Girişiminizin ilerlemesini sağlayacak en önemli faktörlerden biri olan network'e sahip misiniz? İşte, bu gibi sorularla baş başa kaldığınız anda girişim hızlandırıcılar üzerinizden büyük bir yük alabilir.

Çalışma prensipleri basit. Sizin hangi konuda desteğe ihtiyacınız var ise, size o konuda destek veriyorlar. Projenizin gelişim sürecinde hep yanınızda oluyorlar ve karın bir bölümüne ortak oluyorlar ya da kredi sistemine benzer bir geri ödeme programı oluşturuyorlar.

Yeni girişimlere ve girişimcilere destek olan bu kurumlar, çoğu zaman devlet tarafından da önemseniyor ve destekleniyor. Hızlandırıcılar çoğunlukla devletle yakın çalıştığı için seçilen projelere, ek hibe ve destekler sağlaması da mümkün olabiliyor.

Sayısı hızla artan bu şirketlerin arasında, daha önce Türk girişimcilere destek olanlar da bulunuyor. Şimdi, sizler için en iyilerin arasından seçtiğimiz girişim hızlandırıcılarını, hep birlikte inceleyelim.

Y Combinator

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Y Combinator

Girişim hızlandırıcı programlardan bahsedildiğinde akıllara ilk gelenlerden biri olan Y Combinator, 2005 yılının Mart ayında kurulmuş. Girişimcilere ve fikirlerine destek veren kuruluş, kendi bünyesinde sermaye, danışmanlık, eğitim ve network sağlayıcılığı hizmetleri veriyor. Yılda 2 kez düzenlediği demo günleri ile, başvuruda bulunan girişimcilerle, yatırımcıları bir araya getiriyor.

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Y Combinator

Genellikle kar ortaklığıyla çalışan şirket, şartlara ve sağladığı hizmetlere göre %7 civarında pay alıyor. Kurucularından Paul Graham'ın 2013 yılında attığı bir tweet’te, Türk girişimcilere de destek verdiklerini söylemişti.

AngelPad

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından AngelPad

Angelpad, girişimlere fon ve proje geliştirme desteği sunan bir girişim hızlandırıcı. 2010 yılında Thomas Kurte tarafından kurulan şirket, Sync ninja, Parabola ve Astronomer gibi, şu anda büyük işler yapan oluşumlara destek vermiş. AngelPad' de, fikrin projeye dökülmesi aşamasından, faaliyete geçtikten sonraki zaman dilimine kadar eğitim ve AR-GE desteği sunuluyor. Başvuruları internet sitesi üzerinden alıyorlar ve yılda yaklaşık 200.000 fikri değerlendirdiklerini söylüyorlar. Değerlendirme aşamasını atlatan fikir ve projeleri, yaklaşık 10 hafta süren sıkı bir eğitimden geçiren Angelpad, dikkatle seçtiği fikirlerle yatırımcıları buluşturarak, hayata geçmelerine olanak sağlıyor.

Propeller Venture Accelerator Fund

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Propeller Venture Accelerator Fund

Dublin Üniversitesi ile Irelandia yatırım grubunun ortak girişimi olarak 2011 yılında faaliyete başlayan program ağırlıklı olarak bilişim teknolojisi ile uğraşan girişimlere destek olmay hedefliyor. Avrupa’nın önemli hızlandırıcılarından biri olarak tanımlanan Propeller Venture Accelerator Fund, girişimlere toplamda 45 bin Euro değerinde destek sağlıyor. Bu rakamın 30 bin Euro’su maddi destek olarak sunulurken, 15 bin Euro değerinde de pazarlama, satış ve yasal konularda servis paketi sağlanıyor. Ayrıca girişimcilere mentorluk ve network sağlamanının yanı sıra çalışma alanı da sunuluyor.

500 Startups

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından 500 Startups

500 Startups 2010 yılında Kaliforniya' da Christine Tsai ve Dave McLure tarafından kuruldu. Eğlenceli çalışma ekibiyle dikkat çeken 500 grubu, girişimcilerin ilk başvuru yaptıkları hızlandırıcılar arasında. Sizlere daha önce de aktardığımız gibi Türkiye’ye özel 500 İstanbul adlı 15 milyon dolarlık fon ayırdı ve ilk yatırımını da Carbon’a yaptı.

Özellikle yeni mezun olmuş, genç girişimcilerin fikirlerine değer veren 500 Startups ekibi, aynı zamanda eğitim ve network desteği de veriyor. Yatırımcılarla fikirleri bir araya getirmek yerine, yatırımcılardan kendisi fon toplayıp, girişimcilerle buluşturuyor. Yani bu durum 500 grubu için bir artı gibi görünse de, aslında girişimciler için bir artı. Çünkü fikrinizi sadece 500 ekibine beğendirmeniz yeterli olacak. Aksi halde haftada en az bir sunum yapmanız kaçınılmaz. İnternet sitesi üzerinden başvuru yapılabiliyor ayrıca haber listesine üye olarak seminer ve eğitimlerden haberdar olabiliyorsunuz.

MuckerLab

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Muckerlab

Çoğunlukla internet ve medya fikirlerini süzgecinden geçiren MuckerLab 2011 yılında kuruldu. Merkezi Santa Monica şehrinde bulunan şirket, faaliyetlerini en çok Los Angles şehrindeki ofisinden yürütüyor. Sadece internet sitesinden başvuru kabul ediyor ve MuckerLab'de değerlendirilecek fikirden çok, fikrin arkasındaki ekibe önem verdiklerini vurguluyor. Yani başvuru yapmadan önce kendinizi ve ekibi nasıl en doğru şekilde MuckerLab’e anlatabileceğinizi düşünmenizde büyük fayda var. Fikrinizin eksiği ve açığı konusunda da geniş yardım alabileceğiniz bu hızlandırıcı, finansman desteği de sağlıyor.

Health Box

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Healt Box

Health Box girişim hızlandırıcılığına, 2012 yılının Ocak ayında Londra merkezli kurduğu bir ofis ile başladı. Amacı sağlık sektörüyle ilgili girişimlere ve araştırmalara ön ayak olup, sürdürülebilirliğini sağlamak. Araştırmalarına finansman desteği bulamayan bilim insanlarına da destek olmayı hedefleyen Health Box, ofis alanı ve danışmanlık konusunda da destek veriyor. Web sitesinden daha önce destek verdikleri projeleri de inceleyebilirsiniz. Başvuruları da bu site üzerinden alıyorlar. Özellikle ilaç ve dermokozmetik ürünlerine verdikleri önemle dikkat çeken şirket, tıbbi alandaki girişimlere fon desteği yanında araştırmacı ekip desteğinde bile bulunuyor.

Startupbootcamp

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Startupbootcamp

İlk olarak 2010 yılında Kopenagda başlyan programdan sonra Startupbootcamp özellikle Avrupa’da yaygın bir şekilde faaliyet göstermeye başladı. Program aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 Avrupa şehrinde devam ederken, Avrupa dışındaki tek şehir Singapur. Alex Farcet, Patrick de Zeeuw, Ruud Hendriks ve Patrick de Zeeuw tarafından kurulan Startupbootcamp’ın bu yazı hazırlanırken paylaşmış olduğu kendi rakamlarına göre toplam 325 girişimi program kabul etti ve yatırım alma oranı yüzde 72. Yatırım alan girişimlerin adıkları ortalama yatırım ise 663 bin Euro.

University of Chicago New Venture Challenge

Chicago Üniversitesi mezunlarına öncelik veren girişim hızlandırıcımız, diğer üniversitelere örnek olacak cinsten. Bu güne dek 150'ye yakın oluşuma destek vermiş ve 430 milyon dolardan fazla yatırım yapmış olan kurum, 2016 yılı mezunlarıyla bu rakamı ikiye katlamayı hedefliyor. Henüz çok sınırlı tecrübeye sahip olan yeni mezunların yaşadığı sermayesizlik ve gençlere fırsat verilmemesine çözüm bulma iddiasıyla yola çıkıyor.

Fikirleri projelendirme aşamasından, değerlendirme ve fon aşamasına kadar, her adımda destek veren hızlandırıcı, üniversite bünyesinde hayat boyu eğitim sözünü de girişimcilerine veriyor. Öğrencilerle yatırımcıları sık sık bir araya getiriyor ve büyük şirketlerin hayata geçiş aşamalarını örnek göstererek, girişimcilere fikir veriyor.

Seedcamp

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Seedcamp

30 melek yatırımcının bir araya gelerek kurduğu Seedcamp girişimlere özellikle erken dönemde sağladığı desteklerle tanınıyor. 2007 yılında kurulan girişim hızlandırıcı bugüne kadar 200 kadar girişimi desteklemiş ve bu girişimlerin yüzde 91’i de yatırım almayı başarmış. Desteklediği girişimlerin aldıkları toplam yatırım miktarı 350 milyon dolara ulaşmış durumda. Desteklediği girişimler arasında Airbnb tarafından satın alınan Crashpadder ve Hootsuite tarafından satın alınan uberVU yer alıyor.

Techstars

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Techstars

Techstars, 2006 yılında Amerika' da kurulmuş, silikon vadisini en iyi tanıyan girişim hızlandırıcılardan biri olarak biliniyor. Bugüne dek 1,3 milyon dolar yatırım yapmış olan şirket, her geçen gün bu sayıyı arttırıyor. En çok teknoloji, donanım ve yazılım üzerine fikirlere destek veren Techstars, dünyaca ünlü “13 hafta” programının da sahibi.13 hafta eğitimleri, şu anda bir çok girişim hızlandırıcı tarafından kullanılmakta. Destek verdiği girişimlerden yüzde 6'lık pay alıyor ve projelerin hayata geçmesi konusunda her aşamada danışmanlık hizmeti veriyorlar. Techstar’ı tanıtan bir videoyu da şu adresten izleyebilirsiniz.

Wayra

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Wayra

İspanya ve Latin Amerika’da faaliyet gösteren İspanyol telekomünikasyon şirketi Telefónica’nın girişim hızlandırıcı programı olan Wayra, aynı Telefónica gibi öncelikli olarak İspanya ve Latin Amerika’ya odaklanmış durumda. 2011’de kurulmuş olan girişim hızlandırıcı programı bugüne kadar 350’den fazla girişimi desteklemiş. Halen 10’dan fazla ülkede aktif olarak çalışmalarını sürdren Wayra’nın öncelikli görevlerinden biri Telefónica’yı güçlendirecek yeni girişimler keşfetmek olsa da tek amacı bu değil. Zaten 2015’te Wayra girişimlerinden olan Volo’nun Rocket Internet tarafından satın alınmış olması da bunun bir göstergesi.

Zero to 510

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Zero to 510

2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren girişim hızlandırıcı, sadece medikal sektörüne odaklanmış durumda. İlaç ve sağlıkla ilgili ekipmanlar hakkındaki fikirleri ve araştırmaları, projelendirme ve hayata geçirme konusunda destek veren firma, 30 milyon dolardan fazla yatırım yapmış bulunmakta. Yatırım ve işletme mantığını bilmeyen bilim adamlarına, eğitim ve fon desteği veren şirket, ekip desteği de veriyor. İnternet sitesinden başvuru alan hızlandırıcı, aynı zamanda işe yerleştirme programı da sunuyor.

Axel Springer Plug and Play Accelerator

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Axel Springer Plug and Play Accelerator

Berlin’de kurulmuş önemli bir girişim hızlandırma programı olan Axel Springer Plug and Play Accelerator, Avrupa’nın en önemli basım şirketlerinden biri olan Axel Springer’in bünyesinde faaliyet gösteriyor. Girişimlere 100 günlük bir program sunan Axel Sprinter, bu program kaosamında mentorluk ve network’ün yanı sıra 25 bin Euro’ya kadar maddi destek de sağlıyor. Axel Springer bir yayım firması olmasına rağmen hızlandırıcı olarak ilgi alanı oldukça geniş. Bunun en güzel ispatı da ünlü Bitcoin girişimi SatoshiPay’e yaptıkları yatırım.

Alchemist

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Alchemist

Alchemist, 2012 yılında Kaliforniya' da çalışmalarına başladı. Kurumsal şirketlere, daha doğrusu kurumsal şirketlere hizmet edecek yazılım fikirlerine destek veren firma, 28 bin dolar başlangıç sermayesini, proje daha fikir aşamasındayken karşılıksız olarak veriyor. Ayrıca sadece kurumsal şirketleri yatırımcı olarak kabul eden hızlandırıcı, devlet desteğini de arkasına almış durumda. İnternet sitesinden pek çok bilgiye ulaşabileceğiniz hızlandırıcıların, yatırımcılar aracılığıyla oluşturduğu eğitimlerine de ulaşabilirsiniz. Eğitimlerle ilgili bilgilere de şu adresten ulaşabilirsiniz.

Founder Institute

Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından Founder Institute

2009’da ABD’de kurulduktan sonra Founder Institute bugün, aralarında İstanbul’un da olduğu 110’dan fazla şehirde aktif olarak faaliyetlerini genişletmiş durumda. 4 aylık bir program sunan Founder Institute yardımıyla bugüne kadar 2.000’den fazla girişim hayata geçmiş durumda ve bu girişimler 15 binden fazla kişiye iş imkanı sağlamış. Kuluçka merkezinin son rakamlarına göre desteklediği girişimlerin hayatta kalma oranı yüzde 79. Founder Institute bugüne kadar programı tamamlamış olan girişimlerin bugünkü toplam değerlemesinin 15 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin ediyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.