Mustafa İçil'den dijitalde hedef kitlenizi büyütmenin anahtarı [Dijital'16]

Mustafa İçil'den dijitalde hedef kitlenizi büyütmenin anahtarı [Dijital'16]

Dijital trendler ve yeni nesil pazarlamaya ilişkin tüm konuların çok değerli konuşmacı ve katılımcılarla tartışıldığı Webrazzi Dijital'16 konferansımız başladı. Daha önce Google, Microsoft, Apple gibi önemli firmalarda toplamda 20 yılın üzerinde tecrübesiyle sektörde tanınmış isimlerden biri olan Mustafa İçil, Webrazzi Dijital'16 etkinliğinin ilk konuşmacısıydı.

Mustafa İçil, "Dijital Hedef Kitlenizi Büyütmenin Anahtarı" başlıklı sunumunda aslında dijitalde yaşanan değişimin bugün hangi noktaya ulaştığını ve bu değişim sonucunda markaların müşterileri ile pazarlama iletişimlerini nasıl kurgulamaları gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Aslında yaşanan dijital değişimi en çarpıcı örneği teknoloji şirketlerinin dünden bugüne geldiği nokta. 1995'in en önemli teknoloji şirketlerinin listesi ile 2015'teki en büyük teknoloji şirketlerine bakıldığında çok net bir şekilde görülebiliyor. Öncelikle 1995 yılında önde gelen teknoloji şirketlerinden çoğunun bugün artık faaliyet göstermiyor olması önemli bir detay. İkincisi de 20 yıl önce en büyük 15 teknoloji şirketi 16,7 milyar dolarlık değere sahipken, 20 yıl sonrasında 2.415,8 milyar dolarlık değere ulaşmış olması. Artık günümüzde dijital dönüşüme adapte olmayan firmalar sahayı terketmek zorundalar.

Bu konuya pazarlama iletişimi açısından baktığımızda ise dijital dönüşüm bakış açısından hedef kitleyi tanımlamak önemli. Burada özellikle dijital dünyaya büyük bir başarıyla adapte olmuş olan dijital göçmenleri hedeflemek ve onlara kullandıkları farklı kanallardan ulaşabiliyor olmak gerekiyor. 4 ekranı aynı anda kullanan dijital göçmenlere tüm bu kanalların hepsinden yani multi-channel yaklaşımıyla ulaşmak  ilk akla gelen ama Mustafa İçil, omni channel pazarlamanın yani tüm kanalları bir arada ve birbirleri ile entegre şekilde kullanmanın öneminden bahsetti.

Bu sayedede hedef kitlenin marka ile arasındaki ilişkiyi kurup ilerletmek mümkün. Mustafa İçil'in "Marka aşkı seviyeleri" olarak ifade ettiği bu süreç farklı seviyelerden oluşuyor. Birinci seviye "Duydum" yani amacı marka bilinirliği sağlamak. İkinci seviye "tanıyorum", hedef kitlenin markanın mesajından haberdar olması hedefleniyor. Üçüncü seviye "ilgileniyorum", markanın farkını ortaya koyabilmesi bekleniyor ve bu noktadan itibaren müşteriyi kazanma seviyesine gelmiş oluyoruz. Dördüncü seviye "beğeniyorum", markadan memnuniyeti ifade ediyor. Beşinci "affediyorum", kullanıcıların markaya güven duydukları aşama. Son nokta ise "savunuyorum" yani ulaşılması hedeflenen en üst nokta; marka sadakati.

Push ve pull reklam yaklaşımlarının bir arada ve dengede, uyumlu bir şekilde kullanılması gerekiyor. Özellikle yeni marka, yeni ürün için farklı kanallarla push ile marka aşkı seviyesinde ilk seviyelere push ile başlamak, sonrasında ise pull ile devam ediyor olmak ve push ile pull arasındaki dengeyi de sağlıklı bir şekilde konumlandırabiliyor olmak büyük önem taşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.