Microsoft, Nokia'nın temel fonksiyonlu telefon üretim birimini 350 milyon dolara sattı

Microsoft, Nokia'nın temel fonksiyonlu telefon üretim birimini 350 milyon dolara sattı

Microsoft, 2013 yılında satın aldığı Nokia'nın mobil bölümünün temel özellikli telefon birimini Hon Hai/Foxconn Technology Group ve Finlandiya merkezli HMD Global'in bir alt şirketi olan FIH Mobile Ltd.'ye sattığını açıkladı.

Microsoft, resmi blogundan yapılan açıklamaya göre giriş seviye telefon biriminin tüm haklarını sattı ve kendisi Windows 10 Mobile'ı geliştirmeyi sürdürecek. Lumia 650, Lumia 950 ve Lumia 950 XL'yi ve iş ortağı üreticilerin (Acer, Alcatel, HP, Trinity, VAIO) akıllı telefonlarını da desteklemeye devam edecek.

Söz konusu satın almanın bedeli ise 350 milyon dolar. Ödemenin nasıl olacağı açıklanmamakla birlikte Microsoft, Vietnam'daki bir üretim tesisini de bu anlaşmayla sattığını ifade ediyor. Bu anlaşmaya göre 4 bin 500 çalışan da yeni şirkete geçiş yapabilecek.

CCS Insights'ın verilerine göre 2015'te akıllı olmayan telefonların satışı yaklaşık 600 milyon adet olurken 2019'da bu rakamın 350 bine düşmesi bekleniyor. Nokia'nın bu pazarda halen lider olduğunu da düşünürsek halen azımsanmayacak bir pazar olduğunu söyleyebilir.

mobile_phone_sales_forecast_2015

Microsoft bu satışla Nokia'nın bu birimine ait tüm marka, yazılım ve hizmetleriyle birlikte diğer varlıkları da FIH Mobile'a aktarılacak. Anlaşmanın tamamlanması ise bu yılın ikinci yarısını bulacak.

Microsoft, akıllı telefon pazarındaki hedeflerini gerçekleştirememiş olsa da temel özellikli telefon pazarından büyük bir beklentisi olmadığı da malum. Ancak Foxconn, üretici/montajcı olma avantajıyla bu dikeyin riskini ve potansiyel gelirini göze almış görünüyor.

Diğer yandan HMD Global kendini sadece temel özellikli telefon üretimiyle sınırlamak istemiyor. Önümüzdeki 3 yılda 500 milyon dolarlık bir yatırıma niyetlenen şirket, Nokia markalı telefon ve tablet üretimi de yapmak istiyor. Üstelik Android'i kullanacağını da açıklıyor.

Nokia'nın yeniden en popüler akıllı telefon markası olması biraz zor geliyor ama bu satın almanın böyle bir ihtimali teorik olarak mümkün kıldığını da sanırım söyleyebiliriz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.