Türkiye'ye göç eden Suriyeli yazılımcı Google I/O'ya davet edildi ama vize alamadı

Türkiye'ye göç eden Suriyeli yazılımcı Google I/O'ya davet edildi ama vize alamadı

Mojahed Akil ismini hatırlıyor olabilirsiniz. Genç programcı adayı Mayıs 2014'te yayımladığı Gherbtna adlı uygulamayla Suriyeli mültecilere günlük hayatlarında destek olmayı umuyordu. Geçen sürede çalışmalara devam eden Mojahed yakın zamanda dil bilmeyen mültecilerin iletişim sorununa yönelik yeni bir uygulama geliştirdi. Çalışmaları ses getirmeye başlayan Mojahed'i son keşfedense Google oldu.

Mojahed'in bize verdiği bilgiye göre, Gherbtna Google tarafından bağımsız geliştirilip,dünya genelinde sosyal bir etki yapan üç uygulamadan biri olarak görüldü. Bu uygulamayı Google I/O sahnesine çıkarmaya hazırlanan şirket, Türkiye'ye gelip Mojahed ile birlikte bir tanıtım klibi bile hazırladı. Mojahed'i uygulamasını ve deneyimini paylaşmak üzere Google I/O'ya çağıran Google, genç yazılımcıya vize başvurusu için davet mektubu da gönderdi. (Mojahed'in Facebook sayfasından paylaştığı davet mektubunu aşağıda görebilirsiniz.)

Screen Shot 2016-05-16 at 17.41.35

ABD İstanbul Konsolosluğu'na vize başvurusunu ileten Mojahed, 9 Mayıs'ta yüz yüze mülakata alındı ve çok sayıda soruyla karşılaştı. Mojahed her bir sorunun özgüvenini zedeleyip, gitme hevesini biraz daha söndürdüğünü söylüyor. Yetkilileri ABD'ye iltica etmeye çalışmadığına ikna etmeye çalıştığını söyleyen Mojahed, uygulamasıyla sınırları aşsa da vize departmanını aşamadı. Mojahed'in mülakatın sonucunda vize başvurusu reddedildi.

Mojahed, dünya çapında neredeyse tüm programcıların gitmek isteyeceği Google I/O'ya büyük olasılıkla katılamayacak. Zira Google I/O bu yıl 18 Mayıs'ta başlıyor... Genç yazılımcı haksızlığa uğradığına inanıyor ve bu durumla elinden geldiğince mücadele etmeye çalışıyor. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.