Türkiye Yazılım Kalite Raporu 2016/2017 sonuçları açıklandı

Türkiye Yazılım Kalite Raporu 2016/2017 sonuçları açıklandı

Yazılım ve Test Kalite Derneği 2011'den bu yana her yıl düzenli olarak yayınladığı Türkiye Yazılım Kalite Raporu'nun bu yılki sonuçlarını TestIstanbul Konferansı'nda açıkladı. Yazılım test süreçlerini birçok yönden ele alan rapor, bu yıl test veri yönetimine odaklanıyor ve rapordaki en ciddi uyarılardan biri kişisel verilerin güvenliğine ilişkin.

Raporun odaklandığı konuda ilk göze çarpan sonuç, yazılım test süreçlerinde veri üretim yöntemlerinde yüzde 80 oranında manüel test kullanılması. Tam otomatik veri üretimi yapan kurumlar sektörün sadece yüzde 4’lük bir kısmını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde bu oranın artacağı beklentisini paylaşan rapor, aslında dönüşümün zorunlu olduğunu da ortaya koyuyor.

yazilim test

Raporun en ilgi çekici sonucu ise şüphesiz,  kurumların neredeyse yarısının test süreçlerinde gerçek kullanıcı müşteri verilerini kullanması. Ancak sorun şu ki, bu testlerde hassas veriler çoğunlukla maskelenmeden, gizlenmeden kullanılıyor. Yani kurumlar veri güvenliği ive kişisel mahremiyet konularına gerekli önemi göstermiyor. Bunda kurumların süreçteki önceliğinin kullanılacak verilerin temsil yeteneği ve çalıştırılabilirliği olması etkili bir faktör, rapora göre.

yazilim test2

Keytorc Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu raporla ilgili yorumunda: “Her ne kadar Bankacılık, Finans, Sigorta, Telekomünikasyon ve Savunma Sanayi gibi sektörlerde hassas verilerin kullanımını regüle eden, denetleyen kurumlar olsa dahi, halen pek çok sektörde test süreçlerinde kullanılan veriler plansız ve yapısal olmayan süreçler ile canlı ortamdan taşınmakta. Önümüzdeki süreçte, bilişim sektörüne etki eden yasa ve regülasyonların yazılım geliştiren ve hassas veri üzerinde işlem yapan tüm kurumları etkileyecek bir olgunluğa ulaşacağını öngörmekteyiz” diyor.

Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.