App Store'da gelirlerin yüzde 94'ü yayıncıların yüzde 1'ine gidiyor

App Store'da gelirlerin yüzde 94'ü yayıncıların yüzde 1'ine gidiyor

Uygulama analitiği girişimi Sensor Tower'ın 2016 ilk çeyrek raporuna göre App Store'da da büyük bir gelir eşitsizliği(!) var. ABD mağazasındaki uygulama yayıncılarının en iyi yüzde 1'lik bölümü, tüm gelirlerin yüzde 94'ünü kazanıyor.

Store Intelligence platformundan derlenen rakamlar, ABD App Store mağazası için 1 Ocak - 31 Mart arasındaki istatistikleri dikkate alıyor. Raporda indirme sayıları ve en az bir derece almış yayıncıların tahmin edilen net gelirleri dikkate alınıyor. Sonuçta karşımıza çıkan tablo da gelirlerin yüzde 94'ünün zirvedeki yüzde 1'de (Supercell, MZ, Spotify, Netflix vb.) toplandığını gösteriyor.

Bir başka değişle, App Store'da para kazanan ücretli uygulama yayıncılarının yüzde 99'u, toplam kazanılan gelirlerin sadece yüzde 6'sını kazanıyor. Sensor Tower'ın hesaplamalarına göre tahmin edilen toplam net kazanç 1,43 milyar dolar ve bunun 1,34 milyar dolarlık kısmı 623 yayıncının cebine gidiyor. Geri kalan 85,8 milyon dolarlık payı ise 61,677 yayıncı paylaşıyor ki o da ortalama 1391 dolar ediyor.Appstore

İndirme sayılarında zirvede Google var

Sensor Tower, Uber gibi uygulamanın kendisinden para kazanmayan veya uygulama için ürün satışı yapmayan uygulamaların bu analize dahil olmadığını da ekliyor.

ios-top-publishersAynı sınırlar dahilinde indirme sayılarına bakıldığında ise yüzde 30 - yüzde 70 gibi bir oran karşımıza çıkıyor. Yani zirvedeki yayıncıların yüzde 1'lik kısmı toplam indirmelerin yüzde 70'ini sağlıyor. Yüzde 99'luk kesim ise indirmelerin yüzde 30'unu karşılıyor.

Raporun en çok uygulaması indirilen yayıncılar sıralamasında ilk sırada Google, ikinci sırada Facebook geliyor. Bu iki uygulamanın iPhone indirme sayıları da 30 milyonun üzerinde, iPad indirme sayıları eklendiğinde ise Google 40 milyon indirmeyi geçiyor.

Bu listenin 20. sırasında Rovio var ki Finlandiyalı oyun geliştiricisi bir zamanların en popüler mobil oyunu Angry Birds ile efsane olmuştu. Bir diğer Finlandiyalı geliştirici/yayıncı olan Supercell ise 7-8 milyon indirme sayısıyla 9. sırada yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.