Telefondan başını kaldırmayanlar için trafik lambası

Telefondan başını kaldırmayanlar için trafik lambası

Akıllı telefonunun ekranına bakarak yürüyen "akıllı telefon zombileri"nin karşıya geçmek üzere beklerken görmesi için yere gömülü trafik lambaları kuruldu. 

Almanya’da, akıllı telefonlar yüzünden yayaların yaşadığı trafik kazalarını ve meydana gelen ölümleri azaltmak için bazı kaldırımlara trafik lambaları kuruldu. En son genç bir kadın karşıdan karşıya geçerken cep telefonuna baktığı için yaşamını yitirmişti.

Almanya’nın Augsburg kentinde alınan bu sıra dışı önlem şaşırtıcı gelebilir ama yetkililer projeden çok umutlu. Şehir yönetimine göre böyle bir önlemin alınmasının nedeni, başını akıllı telefonlarından kaldırıp trafik ışığını dikkate almayan sorumsuz teknoloji tutkunların karıştığı kazalar.

akilli telefon yolu
Akıllı telefon kullanarak yürüyenlerin sebep olduğu kazalara ve yavaş yürümelerinin sebep olduğu tartışmalara karşı önlem olarak kaldırımlarda ayrı şerit uygulaması farklı şehirlerde deneniyor.

Kaldırımlarda özel şeritler de yapılıyor

Alman medyasında “akıllı telefon zombileri” olarak adlandıralan yayalar yüzünden benzer bir önlem 2014’te Çin’de alınmıştı. Çongking kenti yönetiminin başvurduğu yöntemde, bu "teknoloji aşıkları" için özel bir yol yapılmış ve “normal” yayalardan ayrı yürüyebilme seçeneği verilmişti. Telefona bakarak yürüyenler için bazı büyük binalarda ve alışveriş merkezlerinde de özel şerit uygulaması bulunuyor.

Kaldırımlardaki bu değişimin özellikle gençlerin karıştığı trafik kazalarını büyük oranda azaltması beklenirken, bazı şehir sakinleri böyle girişimlerin ne derece etkili olduğunu tartışıyor veya vergilerin boşa harcanması olarak görüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.