Alibaba, yemek sipariş girişimi Ele.me'ye 1,25 milyar dolarlık yatırımı doğruladı

Alibaba, yemek sipariş girişimi Ele.me'ye 1,25 milyar dolarlık yatırımı doğruladı

Alibaba'nın yemek sipariş girişimi Ele.me‘ye 1,25 milyar dolar yatırım yapacağı yönündeki haberler resmi olarak doğrulandı. Alibaba, Şangay merkezli girişime tam 1,25 milyar dolar yatırım yapacak.

Kısa süre önce 1,5 milyar değerlemeli bir yatırımla Lazada'nın kontrolünü ele geçiren Alibaba, Ele.me'ye finansal yatırım iştiraki Ant Financial ile birlikte yatırım yaptı. Yapılan açıklamaya göre 900 milyon dolar Alibaba'nın, 350 milyon dolar ise Ant Financial'ın kasasından çıktı.

Bu yatırımla birlikte Ele.me ayrı bir girişim olarak varlığını sürdürmeye devam edecek. Alibaba'nın başkan yardımcısı Joe Tsai de Ele.me'nin yönetim ekibine katılacak. Resmi bir açıklama olmasa da Alibaba'nın restoranlarda indirimler sunan mobil Koubei gibi girişimleriyle ortak çalışmalar yürütmesi ise beklenen gelişmeler arasında.

7 milyar dolarlık bir pazar

Analysys International'ın rakamlarına göre Ele.me, Çin pazarının 1/3'ini tek başına elinde tutuyor ve Çin'deki yemek siparişi pazarı 45.8 milyar RMB yani 7 milyar dolar boyutuna ulaşmış durumda. Bir önceki yıla göre artış oranı ise yüzde 200. 2018'de ise pazarın 245,5 milyar RMB yani 375 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Rakamlara baktığımızda Alibaba'nın neden bu denli büyük bir yatırım yaptığını pekâla anlaşılıyor ve Alibaba’nın kısmen sahibi olduğu Meituan.com ile Tencent'in yatırım yaptığı Dianping Holdings'in ortaklığı akla geliyor. Bu ortaklıkla iki şirketin yemek siparişinden film satışına kadar tüm işlerde ortak adım atacağı açıklanmıştı. Dolayısıyla Ele.me yatırımının Alibaba için daha önemli bir koz olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.