Vadi'de yeni bir yatırım balonu mu var?

ABD'de teknoloji/internet girişimlerinin halka arz hedefindeki düşüşler ve hisse değerlerindeki dalgalanmalar yatırımcıları ihtiyatlı davranmaya itiyor. Hal böyle olunca konu bir kez daha Vadi'nin o klasik soruya geliyor; Yaklaşan bir yatırım balonu mu var?

İlk çeyrekte yatırım tutarı 12,1 milyar dolar

Borsa performanslarındaki dalgalanmaların pek de parlak olmadığı aşikar. Fakat yukarıdaki soruya yatırım rakamları üzerinden baktığımızda durum pek de kötü gözükmüyor. National Venture Capital Association, 2016'nın ilk çeyrek yatırım tutarının 12,1 milyar dolar olduğunu söylüyor.

Bu rakam geçen yılın ilk çeyreğinden 1,6 milyar daha düşük. 2015'in son çeyreğiyle ise paralel bir seviyede. Fakat 2001'deki .com balonundan bu yana kaydedilmiş en yüksek ikinci çeyrek yatırım tutarı olarak kayıtlara geçiyor. Son 9 çeyrektir devam eden 10 milyar doların üzerindeki yatırım serisini de pekâla devam ettiriyor.

Battery Ventures'dan Neeraj Agrawal ve PWC'den Tom Ciccolella zor zamanlar olduğunu ama nihai rakamların iyi olduğunu düşünüyor. Keza yatırımların bundan sonra devam edeceği düşünülüyor ki son dönemde girişim sermayesi ve özel sermaye şirketlerinin topladığı fonlar bu beklentilere haklılık payı kazandırıyor.

Lyft'in aldığı 1 milyar dolarlık yatırım yanında Magic Leap'in 794 milyon dolarlık yatırımı (biz 827 milyon dolar yazmışız) ilk çeyreğinde zirvesinde yer alıyor. Toplam yatırım alan girişim sayısı ise 1000'e yaklaşıyor, 969.

"Çok iyi girişimlerin fazla paraya ihtiyacı yok"

İlk çeyrek tablosunda bir önceki çeyreğe göre büyüme aşamasındaki yatırımlar yüzde 25, geç aşama yatırımlar ise yüzde 10 artmış. Erken aşama yatırımlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 18 düşmüş olması dikkat çekici. Tohum aşama yatırımlar da yüzde 10 düşmüş ki bu noktada yatırımcıların risk almaktan çekindiklerini söyleyebiliriz.

Bu noktada Greylock Partners'dan Ashen Chandna'nın yorumu dikkat çekici. Chandna, çok iyi girişimlerin fazla paraya ihtiyacı olmadığını söylüyor ve halen ortada hızlı bir para akışı olduğunu söylüyor.

Yatırım çeken girişimlere bakıldığında yazılım kategorisi 376 girişimin aldığı 5,1 milyar dolar yatırımla ilk sırada yer alırken ikinci sıradaki biyoteknoloji girişimleri 1,8  milyar dolar çekmiş. Üçüncü sıradaki medya ve eğlence kategorisi ise 109 girişim için 930 milyon dolarlık yatırım toplamış.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.