FBI, iPhone 5C'yi kırmak için gri şapkalı korsanlara para ödemiş

FBI, iPhone 5C'yi kırmak için gri şapkalı korsanlara para ödemiş

FBI ile Apple arasındaki San Bernardino davasında yeni bir gelişme yaşandı. Washington Post'un edindiği bilgilere göre Apple, yazılım korsanlarına malum iPhone'u kırmak için para ödedi.

San Bernardino terörist saldırısına bağlı davada Syed Farook'un iPhone'unu kırmak isteyen FBI, Apple'dan istediği yardımı görememiş fakat işin peşini bırakmamıştı. Süreç uzayınca ABD'li antivirüs yazılımı şirketi McAfee'nin kurucusu John McAfee, söz konusu iPhone 5C'yi kırabilecekleri söylemişti. Fakat FBI'ın İsrailli bir şirketten (Cellebrite) yardım alarak sorunu çözdüğü gündeme geldi.

Bugün gelinen noktada ise FBI'ın İsrailli bilgi güvenliği şirketinden destek almadığı, bu işi yazılım korsanlarına para ödeyerek çözdüğü rivayet ediliyor. Washington Post'un konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre bu kişiler devlete çeşitli alanlarda para karşılığında destek veren 'gri şapkalı' yazılım korsanları.

Gri Şapkalı Hacker

Bildiğiniz gibi beyaz şapkalı güvenlik uzmanları özel şirketlere veya kamuya ait yazılım açıklarını halka açık şekilde paylaşarak herhangi bir kazanç beklentisi olmadan bu açıkların kapatılmasını öneriyor. Siyah şapkalılar ise bu bilgileri direkt olarak kendi çıkarları için kullanıyor. 'Gri şapkalı' tabiri ise yazılım açıklarını bulan ve bunları para karşılığı satan kesim için kullanılıyor. FBI'ın da bu tür bir grup ile çalıştığı paylaşılıyor.

Paylaşılan bilgilere göre sadece iOS 9 sürümünü kullanan iPhone 5C modeli için özel bir donanım kullanılmış. Bu kesitin tüm iPhone modelleri içinde küçük bir pay aldığı ifade ediliyor ancak ortada nasıl bir açık olduğu halen muallak. Bu açığın Apple ile paylaşılıp paylaşılmayacağı ise FBI tarafından milli bir güvenlik meselesi olarak değerlendiriliyor ve pek de umut edici bir tablo gözükmüyor. FBI'ın söz konusu gri şapkalı uzmanlara ne kadar ödeme yapıldığı konusunda da bir bilgi yok.

Bu meselenin yeniden gündeme gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz fakat son yılların en önemli kişisel gizlilik tartışması olmayı hakettiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan yazılım korsanlarının her zaman bir adım önde olduğunu ve özellikle FBI'ın istediğini almak konusunda ısrarcı olduğunu da bir kez görmüş oluyoruz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.