Facebook Messenger için bot platformunu açtı!

Facebook Messenger için bot platformunu açtı!

Facebook Messenger sonunda botlara açıldı. 12 Nisan'da başlayan f8 konferansında bots for the Messenger Platform'u tanıtan Facebook, geliştiriciler için Send/Receive API ve Bot Engine araçlarını da sunmaya başladı.

Facebook'un botlar için bir Messenger platformu oluşturması kullanıcılar açısından artık trafik yada hava durumu gibi bildirimleri almaktan, CNN haberlerini takip etmeye, Salesforce aracılığıyla müşteri ilişkileri yönetiminden çiçek sipariş etmeye birçok işi ayrı ayrı uygulamalar yerine Messenger üzerinden halledebileceğiniz anlamına geliyor.

Messenger platformunun ilk bot partnerları ise Bank of America, Burger King, Fandango, eBay, Expedia, Salesforce, Shopify, Staples, StubHub, Zendesk ve Zingle. Merak edenler için Facebook üzerinden alışveriş henüz mümkün değil: Messenger'a kredi kartlarınızı ekleyip, ödeme yapamıyorsunuz.

bots-on-messenger

Geliştiriciler açısındansa Messenger platformunda yeni bir oyun alanı açılmış oluyor. Facebook'un Messenger platformu için sunduğu Send/Receive API yalnızca yazılı mesajları alıp göndermeyi desteklemiyor aynı zamanda görseller ve birden fazla eylem içeren zengin içerikli mesajları da destekliyor.Tüm geliştiricilere bugünden itibaren açılan platformda yer alacak botlar için tıpkı uygulamalarda olduğu gibi bir teslim ve inceleme süreci var.

Facebook, Messenger için geliştirilen botların keşfini websiteleri için pluginler, kısa bir süre önce tanıttığı Messenger bağlantıları ve Messenger kodlarıyla kolaylaştırıyor. Bununla birlikte Facebook, kullanıcıları haber akışından Messenger'a yönlendirecek reklamları ve şirketlerin telefon numarasına sahip olduğu müşterilere Messenger üzerinden de erişmesini sağlayacak. Bunun için Twilio ile anlaşan Facebook, işletmelerin telefonunuza gönderdikleri SMS'leri de Messenger'a yönlendirmelerini istiyor.

Messenger botlarının bugünüyle yetinmeyen Facebook, bir sonraki adımla ilgilenen geliştiriciler için Bot Engine'i de sunuyor. Bot Engine Facebook'un geçtiğimiz yıl satın aldığı Wit.ai tarafından geliştirilen bir teknoloji ve doğal dil işleme becerisiyle öne çıkıyor. Bot Engine kullanıcısından öğrenen daha karmaşık botlar geliştirmek isteyen geliştiricilerin ilgisini çekebilir.

Chatbotlar'ı beklendiği gibi Messenger için yeni bir gelir kanalı olarak da kurgulayan Facebook, işletmelerin bu kanal üzerinden müşterilerine sponsorlu mesajlar göndermelerini sağlamak istiyor. Bahsettiğimiz kullanıcıları haber akışından Messenger'a yönlendirecek reklamlar da yine bu kategoriye dahil.

Henüz betada olan Bots for Facebook Messenger platformuyla ilgili daha fazla bilgi için bağlantıyı takip edin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.