Alibaba, Lazada'ya 1,5 milyar dolar değerlemeli yatırım yaptı ve kontrolü ele geçirdi

Alibaba, Lazada'ya 1,5 milyar dolar değerlemeli yatırım yaptı ve kontrolü ele geçirdi

Alibaba, yeni bir yatırımla pazar yeri girişimi Lazada'nın kontrolünü eline geçirdi ve Güneydoğu Asya e-ticaret pazarında elini biraz daha güçlendirdi.

Rocket Internet liderliğinde 2011'de kurulan Lazada, Güneydoğu Asya pazarında e-ticaretin önemli oyuncularından biri olmuştu. Şimdiye kadar Tesco ve Temasek gibi önemli yatırımcıları da arkasına alan girişim, Tayland, Malezya, Endonezya Vietnam, Filipinler ve Singapur gibi ülkelerde adından söz ettirmeye başlamıştı.

Alibaba ve Rocket Internet tarafından yapılan basın açıklamalarına göre Lazada 1,5 milyar dolar değerlemeyle yeni bir yatırıma imza attı. Yatırımı yapan Alibaba, 500 milyon dolarlık yeni yatırımın yanında mevcut yatırımcılardan da hisse satın aldı.

Rocket Internet'ten yüzde 9,1, Tesco'dan yüzde 8,6 ve Kinnevik'ten yüzde 3,8 hisse satın alan Alibaba, bu hisseler için sırasıyla 137 milyon dolar, 129 milyon dolar ve 57 milyon dolar ödedi. Yani Alibaba'nın kasasından toplamda 823 milyon dolar çıkmış oldu. Böylece Rocket Internet'in yüzde 8,8, Tesco'da yüzde 8.3 ve Kinnevik'te yüzde 3.6 Lazada hissesi kalmış oldu.

LazadaGüneydoğu Asya'da e-ticaret rekabeti

Güneydoğu Asya'da Sequoia Capital ve Softbank destekli Tokopedia gibi ciddi oyuncular olduğu malum. Lazada'nın kârlı bir operasyona geçmesinin kolay olmadığı da biliniyor dolayısıyla yatırımcılar arası hisse satışının sürpriz bir gelişme olup olmadığı düşünülmesi gereken konu.

Alibaba'nın Güneydoğu Asya pazarını gözden çıkarması elbette mümkün değil ve görünen o ki diğerleri yatırımlarının geri dönüşünü almak konusunda fazla beklemek istememiş. Bunun doğru bir karar olup olmadığını ise önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Haziran 2015'te Lazada Filipinler CEO’su ise İnanç Balcı ile bir röportaj yapmıştık. Rocket Internet'in 2015'in 9 aylık verilerine göre de Lazada'nın büyüme oranı yüzde 225 olmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.