Sanal gerçeklik başlıkları 2016'da yaklaşık 900 milyon dolarlık satış yapacak

Sanal gerçeklik başlıkları 2016'da yaklaşık 900 milyon dolarlık satış yapacak

Sanal gerçeklik başlıkları henüz tabana yayılmadı fiyatlar yavaş yavaş düşüyor. Pazar araştırmaları şirketi Strategy Analytics'in öngörülerine göre küresel sanal gerçeklik başlığı gelirleri 1 milyar dolara yaklaşacak.

Şu anda Cardboard ile sanal gerçekliği çok ucuza deneyimlemek mümkün ama Moore Yasası gereğince profesyonel sanal gerçeklik başlıkları da giderek ucuzluyor. Strategy Analytics'in araştırması da bu dikeyde gelirlerin yıl sonunda 895 milyon dolara ulaşabileceğini gösteriyor.

Strategy Analytics'e göre söz konusu geliri bölüşecek 3 ana şirket var, Oculus (Facebook da denilebilir), HTC ve Sony. Ancak gelirler mevcut ürünlerden değil, yeni cihazlardan gelecek. Kendi sanal gerçeklik başlıklarını üreten bu 3 teknoloji şirketi yeni sanal gerçeklik başlıklarıyla tüm gelirlerin yüzde 77'sini toplayacak. Kalan yüzde 13'lük oransa düşük fiyatlı başlıklardan gelecek.

2016 sonunda sanal gerçeklik başlığı sayısının 12,8 milyon adete ulaşması bekleniyor ki bu yıl sanal gerçeklik dikeyinin pazardaki ilk sınırların aşılacağı yıl olacak. Yani yıl sonunda hem içerik hem de cihaz anlamında kullanıcılar için daha anlamlı bir pazarla karşı karşıya olacağız. Hem düşük hem de yüksek kalite cihazların olduğu bir ürün yelpazesine kavuşacağız.

Rekabet kızışacak

Analistler, sanal gerçeklik alanında teknik donanım rekabetinin başlayacağına da işaret ediyor. Yani şirketler sanal gerçeği çıkarmış olmanın ötesinde, donanım ve tabi yazılım odaklı gerçek bir rekabete girişmiş olacak. 2016 sonuda akıllı telefonlarla kullanılan sanal gerçeklik başlıklarının tüm satışların yüzde 87'sini oluşturması bekleniyor. Fakat PC ve oyun konsolu tabanlı başlıklar gelirlerin yüzde 77'sini çekecek. Strategy Analytics'in paylaştığı rakamlara göre üst düzey PC ve oyun konsolu tabanlı başlıklar 2016 sonunda küresel çapta 1,7 milyon adet satış yapacak.

Mevcut ve gelecek ürünlerle birlikte sanal gerçeklik başlığı pazarında Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR, Samsung Gear VR gibi oyuncuların adını anmak mümkün. Yıl sonunda daha baskın çıkacağını bilmiyoruz ancak 2016 yıl başı satışlarında büyük bir rekabet olacağını söylemek zor değil.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.