Akıllı geri dönüşüm robotu Sadako dünyanın çöpünü temizlemek istiyor

Akıllı geri dönüşüm robotu Sadako dünyanın çöpünü temizlemek istiyor

Nvidia GPUTech konferansı kapsamındaki Nvidia Early Stage Challenge yarışması yükselen teknoloji girişimlerini ağırladı ve 100 bin dolarlık büyük ödülün sahibi Sadako Technologies oldu.

Barcelona'da düzenlenen ve 12 girişimin yer aldığı yarışmanın kazanını Sadako Technologies, kulağa Uzakdoğulu gibi geliyor ama aslında İspanya merkezli bir girişim. Sadako, yapay zekâ tabanlı robotuyla geri dönüşüm sürecini bir üst seviyeye taşımak istiyor. Belli türdeki cisimleri dikkatli ve hızlı bir şekilde ayırabiliyor.

San Jose, Kaliforniya'daki etkinlikte konuşan Sadako'nun CEO'su Eugenio Garnica, şimdiye dek 3 satış yaptıklarını ve önlerinde 3 milyar dolarlık bir pazar olduğunu söylüyor. Bu teknolojinin kendini 16 aydan kısa süre amorti ettiğini de ekliyor ki aşağıdaki videoya göre bu süre 1 yıldan az sürüyor.

Üretilen çöpün sadece yüzde 13'ünü geri dönüştürüyoruz

Sadako'nun paylaştığı rakamlara göre dünyada her yıl 1,9 milyar ton çöp üretiyoruz ve bunun sadece yüzde 13'ünü geri dönüştürüyoruz. Sadako'nun geliştirdiği teknolojiyle bir robot kolu dakikada 20 parça ayıklayabiliyor ve elbette yorulmuyor. Bu sayede geri dönüşüm yılda 200 tonluk materyal toplayabiliyor.

Hatırlarsanız Webrazzi Summit 2015 kapsamındaki Arena 2015'te ilk 3'e giren girişimlerden biri de atık toplama sistemleri için gerçek zamanlı optimizasyon çözümleri sunan ve dikkatimizi bu alana çeken Evreka olmuştu.

Nvidia Early Stage Challenge'da finale kalan ve yapay zekadan yüz tanıma teknolojilerine kadar yenilikçi teknolojiler geliştiren diğer girişimlere şu sayfadan erişebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.