Google, NEXT 2016'da yeni makine öğrenme platformunu tanıttı

Google, NEXT 2016'da yeni makine öğrenme platformunu tanıttı

Google, San Francisco'da düzenlenen bulut bilişim konferansı NEXT 2016'da yeni makine öğrenme (machine learning) platformunu duyurdu.

Google İcra Heyeti Başkanı Eric Schmidt'in açılış konuşmasında tanıttığı yeni platform, hem Google'ın hem de geliştiricilerin makine öğrenmesi konusunda daha fazla iş çıkaracağını gösterir nitelikte. Kısa süre önce Pentagon’un yeni İnovasyon Danışma Kurulu’na başkanlık edeceği açıklanan Schmidt, makine öğrenmesinin 'sırada ne var?' sorununun yanıtı olduğunu ifade ediyor ve konunun önemine parmak basıyor.

Bulut Makine Öğrenmesi platformu hali hazırda çeşitli Google hizmetlerinin arkasındaki güç konumunda. Fotoğraflar, yeni e-posta istemcisi Inbox, sesle arama ve çeviri gibi hizmetler Google'ın bulut tabanlı makine öğrenmesi platformundan faydalanarak anlamlı sonuçlar üretiyor.

Geliştiriciler için birçok kaynak sunuluyor

Google Machine LearningGoogle, bu platformla zaten kuruluşundan bu yana yaptığı büyük veri analizini daha açık ve ileri bir boyuta taşıyor. Geliştiriciler bu platformda hem kendi verilerinden makine öğrenmesi yöntemleri geliştirebiliyor hem de hazır modeller üzerinde çalışma yapabiliyor.

Geliştiricilerin Google Cloud Dataflow, Google BigQuery, Google Cloud Dataproc, Cloud Storage ve Google Cloud Datalab gibi hizmetlerden faydalanabileceği belirtiliyor.

Konuşma tanıma API'si de erişime açıldı

Next 2016'da konuşma tanıma API'sinin geliştiricilerin kullanımına açılmış olması da önemli bir detay. Zira bu alanda hizmet veren Nuance gibi şirketlerin bundan sonra işinin daha zor olacağını söyleyebiliriz.

Bulut tabanlı makine öğrenmesi ve derin öğrenme yoluyla gelecekte daha hızlı ve sistematik öngülerin yapılacağı aşikâr. İnternetteki tüm siteleri belli bir değer filtresinden geçirerek sıralayan Google'ın başından beri farklı yöntemlerle yapmaya çalıştığı şey de aslında bu. Günümüzde analitik araçlarının gelişmesi ve veri miktarının artışına bağlı olarak daha geniş yelpazede sonuçlar almak mümkün.

Tensorflow gibi araçları açık kaynaklı olarak geliştiricilere sunan Google'ın Trendalyzer'ı 2007 yılında satın aldığını ve Public Data Explorer ürünü ortaya çıkardığını da bu noktada hatırlatmakta fayda görüyorum.

Next 2016 konferansından canlı yayınları şu sayfadan takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.