YouTube aslında bir online arkadaşlık sitesi olarak tasarlanmıştı

YouTube aslında bir online arkadaşlık sitesi olarak tasarlanmıştı

YouTube pek çok şey olabilir ama "insanların arkadaş bulmak için kendi videolarını yüklediği bir platform" değil. Oysa bu, kurucu ortakların 2005'te açtıkları YouTube'un olmasını umduğu şeydi. Öyle ki "yapacak daha iyi bir şeyi olmayan üç erkek", Steve Chen, Jawed Karim ve Chad Hurley YouTube alan adını 14 Şubat'ta kaydettiler.

YouTube'un kurucu ortağı Steve Chen, bugün dünyanın en popüler video platformlarından biri haline gelen YouTube ile ilgili az bilinen bu gerçeği SXSW konferansında paylaştı. 2005 yılında YouTube'u ilk açtıklarında videoyla ilgili bir şeyler olacağını önceden hissettiklerini ama ne olacağını tam olarak kestiremediklerini söyleyen Chen, insanların siteyi arkadaşlık için kullanacaklarına neredeyse kesin gözüyle baktıklarını belirtiyor.

O dönemki beklentilere göre YouTube, insanların kamera karşısına geçip, kendilerini ve potansiyel bir eşten ne beklediklerini anlattığı bir video sitesi. Chen ve ekibi bunun için bir slogan bile düşünmüş: "Katıl ve takıl" şeklinde tercüme edebileceğimiz "Tune in, Hook up". Bu beklentiyle açılan YouTube'a ilk beş gününde tek bir kişi bile video yüklememiş. Daha fazla kişinin ilgisini çekmek için 20 dolar karşılığında kadınlardan video yüklemelerini isteyen ekip yine eli boş dönmüş.

Bu işte tamamen çuvalladıklarını kabul eden Chen ve ekibi arkadaşlık fikrinden neyse ki vazgeçti ve YouTube'u kullanıcıların istediği videoyu yükleyebildiği bir site haline getirdi. Kısa sürede bir patlama etkisi yaratan bu fikir sayesinde YouTube 2006 yılında 1.6 milyar dolara Google'a satıldı. YouTube'un 23 Nisan 2005'te yayınlanan ilk resmi videosu, kurucu ortağı Jawed'e ait Me at the zoo ise bugüne kadar yaklaşık 30 milyon kez izlendi. YouTube'daki arkadaşlık ilanları ise kurucularının tahmin edemeyeceği kadar çeşitlendi.

YouTube kurucu ortağı Chen SXSW'ya yemek için geliştirilmiş özel bir canlı videosu girişimini tanıtmak için katıldı. Nom adındaki uygulama  popüler TasteMade uygulamasının Periscope yorumu şeklinde düşünülebilir.

Görsel Kaynak: nevodka / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.