Alibaba, Amazon'un beklenen lojistik hamlesine hızlı yanıt verdi

Alibaba, Amazon'un beklenen lojistik hamlesine hızlı yanıt verdi

Alibaba ve çevresindeki şirketler milyar dolarlık değerlemelerini artırmaya devam ediyor. Ant Financial'dan sonra şimdi de Alibaba destekli lojistik şirketi Cainiao'ya önemli bir yatırım geldi.

Temasek Holdings (Çin), GIC (Singapur), Khazanah Nasional (Malezya) ve Primavera Capital (Çin) tarafından yapılan yatırım hakkında resmi bir bilgi paylaşılmıyor. Fakat gelen duyumlara göre 50 milyar yuan (7,7 milyar dolar) değerlemeyle, 10 milyon yuan yani 1,54 milyar dolar yatırım için imzalar atılmış.

Amazon'un kendi lojistik işini kurmasının konuşulduğu son dönemde gelen bu yatırımın sürpriz olduğunu söylemek aslında mümkün değil. Amazon'un NASDAQ'a kote bir şirket olması Amazon-Alibaba rekabetini daha da ilişkili hale getiriyor ve bu hamleyle Alibaba, Amazon'un beklenen hamlesine karşı peşinen gardını almış oluyor.

Cainao'nun yüzde 48'i Alibaba'da

Hisselerinin yüzde 48'i Alibaba'da olan Cainao, 2013 yılında kurulan bir lojistik şirketi ve UPS'e benzer şekilde Çin içinde ve dış pazarlarda aktif olduğu ifade ediliyor. Büyük veri ve teknoloji odaklı verimliliğe odaklandığının da altı çiziliyor. Cainao'nun Çin'de 128 büyük deposu ve 7 şehirde aynı gün teslimat imkanı sunan 180 bin acil sevkiyat noktası bulunuyor.

2014'teki yıl sonu alışveriş döneminde 278 milyon paket gönderen Cainiao'nun başkanı Judy Tong, geçen yıl önümüzdeki 5 yıl için 16 milyar dolar harcayacaklarını söylemiş ki elbette büyüme hedefi sadece Çin ile sınırlı değil.

Newyork Times'ın paylaştığına göre Alibaba lojistikle ilgili işlere son 3 yılda 6,3 milyar dolar harcamış.

Amazon ve Alibaba e-ticaretin devler liginde ama önümüzdeki dönemde karlılığını artırmak isteyen tüm e-ticaret şirketlerin lojistik alanında yatırım yapması sanırım gayet net görülebiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.