BKM Express verilerine göre mobil ticaretin payı yüzde 43'e yükseldi

BKM Express verilerine göre mobil ticaretin payı yüzde 43'e yükseldi

Eticaret16'da Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Yazıcıoğlu'nu da konuk ettik ve e-ticarete dair çok özel BKM verilerini ve araştırma sonuçlarını öğrenme fırsatı bulduk. Mobilden alışveriş yapma alışkanlıklarının webdeki e-ticaret eğilimlerinden farklılaştığını öğrendik.

Serkan Yazıcıoğlu'nun BKM araştırması ve istatistiklerinden özel olarak paylaştığı rakamları hemen sıralamakta fayda var. Zira bu araştırma sonuçlarını dikkate alarak doğru mesajları vermek ve beklenen hizmet kalitesine ulaşmak mümkün olabilir.

  • E-ticarette en çok alışveriş yapılan saatler gündüz 11:00-12:00 ile 1:00-3:00 saattleri arası, gece ise 10:00-12:00 arası.
  • En çok işlem yapılan günler salı ve pazartesi olarak öne çıkıyor.
  • Taksit alışkanlıklarına bakıldığında yüzde 73 oranında tek çekim seçeneği öne çıkıyor. Müşterilerin yüzde 27'si taksitli ödeme yapıyor.
  • Ortalama sepet tutarı 266 TL'yi buluyor.
  • Gençler ve orta yaşlılar e-ticarete en çok katılan kesim. 18-24 yaş arası yüzde 33, 25-34 yaş arası yüzde 31, 35-44 yaş arası ise yüzde 26 pay alıyor.
  • İnternetten alışveriş yapma tercihlerinde alışveriş yapmayı sağlayan en büyük etken %75 ile uygun fiyat olarak öne çıkıyor. E-ticaretten uzaklaştıran en büyük etken ise yüzde 48 ile güven sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
  • Türkiye, 'uygun fiyat' sebebiyle e-ticaretin tercih edildiği ülkeler sıralamasında Şili'den sonra 2. sırada geliyor. Türkiye'yi takip eden ülkeler Singapur, Brezilya ve Danimarka.
  • Katılımcıların yüzde 40'ı e-ticaretin çok hızlı artacağını ama mağaza alışverişlerinin devam edeceğini düşünüyor ki bu oran 2014'te yüzde 44 imiş. Alışverişlerin tamamının e-ticaret üzerinden yapılacağını öngören katılımcıların oranı ise yüzde 11. Aynı oran 2014'te yüzde 12 imiş.
  • Katılımcıların yüzde 42'si cep telefonunu, yüzde 15'i ise kol saatini gelecekte ödeme yapmak istediği araç olarak görmek istiyor.
  • E-ticaret işlemlerinde kartların payı azalırken dijital cüzdanların payı artıyor. 2014'te yüzde 21 olan dijital cüzdan kullanım tercihinin 2019'de yüzde 27'ye yükselmesi bekleniyor.
  • BKM Express verilerine göre mobil alışveriş oranı 2013'te yüzde 5 iken, 2014'te yüzde 19, 2015'te yüzde 43 oldu.

BKM Express ile kolayca sivil toplum kuruluşlarına bağış yapılabiliyor

Serkan Yazıcıoğlu, kart sayısında Türkiye'nin Avrupa'nın 1 numarası olduğunu hatırlatırken BKM Express uygulamasıyla QR kod okutarak veya Yuvarla çözümüyle sivil toplum kuruluşlarına kolayca bağış yapılabileceğini hatırlattı.

Bu verilerin ciddi bilgiler olduğunu kabul etmekle birlikte sunumun tamamını sizlerle paylaşmaya çalışacağımızı da ekleyelim. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.