Motosiklet taksi rekabeti Hindistan'a sıçradı; peki ya Türkiye?

Motosiklet taksi rekabeti Hindistan'a sıçradı; peki ya Türkiye?

Geçtiğimiz günlerde Uber'in Tayland'da motosikletli ulaşım seçeneği UberMoto'yu başlattığını duyurmuştuk. Uber'in pilot bir uygulama yaptığı açıklanmıştı ama UberMoto bugün Hindistan'da da devreye girdi. Üstelik rakibi Ola'nın motosiklet hizmetinden saatler sonra.

Uber'in Asya'daki en büyük rakiplerinden biri olan Ola, aynı zamanda Lyft ile de işbirliği yapan bir girişim. Ola, dün Bangalore'da motosiklet taksi seçeneğini tanıttı ama Uber'in yanıtı gecikmedi. Saatler sonra Uber de UberMoto'yu Hindistan'da başlattığını duyurdu.

Ola'nın Pazarlama İletişiminden Sorumlu Yöneticisi Anand Subramanian, motorsiklet taksi işine Güneydoğu Asya'daki partneri Grab ile adım attıklarını açıklıyor. Aylar süren bir ön hazırlık yaptıklarını da ekliyor. Motosiklet çağrılarına 3-5 dakikada yanıt verileceği de belirtiliyor.

Ola'nın motosiklet servisinde de hem sürücüler hem de yolcular kask ile yolculuk yapıyor. Şimdilik eğitimli sürücülerin tercih edildiği ama yakında diğer sürücülere de imkan tanınacağı paylaşılıyor. Ola'yı takiben Bangalore'da motosiklet hizmetini kullanıma açan Uber ise kapılarının ilk gündenmotosiklet sahiplerine açık olduğunu paylaşıyor.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'da trafik yoğunluğu herkesin malumu ve motosikletler aktif olarak kullanılıyor. Anand Subramanian motosiklet sayısının milyonlarla ifade edildiğini söylüyor. Fiyatlandırmaya bakıldığında ise Uber, en az 15 Hindistan rupisi yani 0,65 TL,, Ola ise 30 INR yani yaklaşık 1,5 TL ücret kesiyor.

Bi Hindistan değil ama...

Getir-motor

Bir motosikletin operasyonel masrafının otomobillerden çok daha uygun olduğunu söyleyen Subramanian, bu dikeyden gayet memnun. Keza motosiklet sürücülerinin lojistik ağına entegre olabileceği gibi kilit bir noktaya da parmak basıyor. Ola'nın talebe dönük market ve yiyecek ürünleri temin işine girmiş olması Uber'in de aynı adımı atmakta gecikmeyeceğine işaret ediyor.

Daha önce de bahsettiğim gibi motosikletle taşıma seçeneğini İstanbul için, trafik ve coğrafi şartlar sebebiyle, çok rağbet görecek bir seçenek olarak görmüyorum. Ancak Getir'in yakaladığı büyümeyle birlikte düşünüldüğünde küçük bir yatırımla denemeye değer bir iş gibi görünüyor. Bilmem siz ne dersiniz?

Not: Nazım Salur'un Getir'in hikayesini 9 Mart'taki Webrazzi E-ticaret konferansımızda anlatacağını da eklemeden geçmeyelim. 

Görsel Kaynak: Shutterstock, Getir

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.