Tim Cook: iOS'a FBI için özel giriş kanalı açmayacağız!

Tim Cook: iOS'a FBI için özel giriş kanalı açmayacağız!

San Bernardino'da gerçekleştirilen terörist saldırının faillerinin telefonunu bir türlü kıramayan FBI, Apple'dan beklediği yanıtı alamadı. Açık bir mektup yayınlayan Apple CEO'su Tim Cook, FBI'a bir arka kapı açamayacaklarını paylaştı.

Kısa bir özet geçmek gerekirse; saldırının faillerinden biri iPhone 5C kullanıcısı çıkmış (pdf) ve ABD Federal Soruşturma Bürosu ele geçirdiği telefondaki verilere ulaşmaya çalışmıştı. Ancak güvenlik kodu kullanan cihaza erişim sağlanamamıştı. Zira otomatik silme özelliği aktifleştirildiğinde güvenlik kodunun 10 kez yanlış girilmesi cihazdaki tüm bilgi tamamen silinmesine neden oluyor ve bu durum elbette FBI'ın işine gelmiyor.

İşin içinden çıkamayan FBI, son çare olarak Apple'dan resmi bir talepte bulunarak istediği bilgilere ulaşmaya çalıştı ancak Tim Cook'un yanıtı biraz sert oldu.

"iOS'a arka kapı açmayacağız"

FBI'ın talebini doğrulayan Tim Cook, yetkililere büyük saygı duyduklarını ve iyi niyetli olduklarına inandığını söylüyor. Ancak talep edilen şeyin diğer iPhone'lara da erişim sağlayabilecek bir 'arka kapı açmak' olduğunun altını çiziyor ve bunu kabul edemeyeceklerini farklı şekillerde tekrarlıyor.

Böyle bir talebin karşılanmasının kullanıcı gizliliği açısından büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Cook, şu anda FBI'ın talebini karşılayacak bir yazılım olmadığını ve bunu geliştirmek istemediklerinin altını çiziyor. Böyle bir durumda Apple'ın güvenlik sisteminin yazıflayacağını, hükümetin bu yazılımı herhangi bir Apple kullanıcısının kişisel verilerine erişmek için kullanabileceğini de ekliyor.

Geçen yaz bir etkinlikte konuşan Tim Cook, sivil özgürlüklerimize giderek artan bir saldırı olduğunu ve bu saldırının şifreleme üzerinden gerçekleştiğini söylemişti. Washington'daki bazılarının da sıradan kullanıcıların verilerini şifreleme konusundaki yeteneklerini zayıflatmak istediğini söylemişti. Kullanıcılarına yıllardır güvenli ürünler sunduklarını söylemiş ve kullanıcı bilgilerinin/verilerinin kendi işleri olmadığını eklemişti.

Hatırlarsanız 2011 yılında Apple'ın konum bilgilerini arşivlediği belgelenmiş, ardından Steve Jobs kimseyi takip etmediklerine dair bir açıklama yapmıştı. 2015 başında teknoloji devleri NSA skandalına karşı birleşmiş, bir kaç ay sonra da temyiz mahkemesi NSA’in üstveri toplamasının yetki dışı olduğuna hükmetmişti. Ancak tüm bunlara rağmen istihbarat servislerinin yükselişi pek de hız keseceğe benzemiyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.