Mobil Dünya Kongresi 2016’da kim ne tanıtacak?

Mobil Dünya Kongresi 2016’da kim ne tanıtacak?

mwc1Dünyanın elde avuçta kalmış birkaç önemli teknoloji etkinliğinden biri olan Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress) bu yıl yine nefes nefese geçecek gibi görünüyor. Akıllı telefonların hükümdarlığını ilanından önce nihayi tüketici cihazları üreticileriyle birlikte altyapı şirketlerinin sesini duyurduğu bu etkinlik, dev lansmanların yanı sıra irili ufaklı ilginç ürün ve hizmetler için de önemli bir fırsat.

Biz gazeteciler için yorucu ve yorucu olduğundan daha çok keyifli bir “Mobile World Congress”e gün sayıyoruz. Webrazzi olarak Yapı Kredi desteğiyle etkinlik boyunca lansmanları, standları, oturumları takip edip size yazı, fotoğraf ve videolarla aktaracağız. 22-25 Şubat’ta Barselona’da gerçekleşecek Mobil Dünya Kongresi’ne dünyanın dört bir yanından gelecek binlerce gazeteci ve iş profesyonelini etkilemek için markalar birbiriyle yarışacak.

MWC 2016’da neler göreceğimizi az çok kestirebiliyoruz. Bir kısmı için şirketler özel davetlerini ve ön bilgilendirmelerini yaptılar bile. Samsung, HTC ve Sony gibi şirketler, fuar açılmadan önce özel lansman etkinlikleri düzenleyerek ürünlerini fuar hengamesine girmeden tanıtacaklar. Samsung, her yıl olduğu gibi bu yıl da görkemli bir “Unpacked” etkinliğiyle, başta Galaxy S7 ve S7 edge olmak üzere yeni ürünlerini tanıtacak.

Microsoft

Yazılım devinin Mobil Dünya Kongresi’nde iki gündemi olacak. Nokia’dan satın aldığı ve henüz beklenen çıkışı yakalayamayan Lumia telefonlarla birlikte, Windows 10 işletim sistemi için etkili bir tanıtım bekleniyor. Giriş ve orta segmentlere yoğunlaşan Microsoft’un birkaç yeni model tanıtması bekleniyor fakat henüz amiral gemisi bir model göremedik. Surface marka telefon beklentisi bu etkinlikte de boşa çıkacak gibi görünüyor.

Samsung

Oscar törenlerini aratmayan ihtişamıyla Samsung Galaxy Unpacked için Samsung çalışmalarını neredeyse tamamladı. Etkinlik davetiyesi gazetecilere dün gönderildi. Geçen yılki MWC’de Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’i tanıtan şirket, bu yıl Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge’i tanıtacak. Kesin olmamakla birlikte, yeni S7 modeli üç farklı ekran boyutuyla boy gösterecek. Apple’ın 6s modellerindeki 3D Touch özelliğine karşılık, S7’de gelecek gibi görünüyor. Basınca duyarlı ekranın ekranla birlikte, kamera konusunda geliştirmeler, daha hızlı şarj ve yeniden microSD desteği gibi detaylar var. Samsung bu yıl muhtemelen telefonlardan sonra en büyük vurguyu artırılmış gerçeklik gözlüğüne yapacak.

https://www.youtube.com/watch?v=3g3O94WALV8

Sony Mobile

Geçtiğimiz yıl mobil pazarda rehavete giren Sony, Xperia markası altında amiral gemisi Z serisine yeni bir model ekleyecekmiş gibi görünmüyor. Zira şirketin Z3, Z4 ve Z5 modelleri arasında kullanıcıları tatmin edecek derecede önemli farklılıklar ne yazık ki görünmedi. Teknoloji olarak geliştirmelerin yanında, kullanıcı tasarım olarak da yenilikler görmek istiyor. Ne yazık ki Z serisi bu konuda zayıf kaldı. Sony’nin telefon konusunda olmasa da, giyilebilir teknoloji ürünü tarafında yenilik göstermesi kuvvetle muhtemel. Bir başka sürpriz de tablet tarafında görülebilir. Yeni bir tablet ürünü ve giriş/orta seviyesi Xperia modelleriyle karşılaşabiliriz.

BlackBerry

Android açılımıyla eski güzel günlerine dönmeyi hasretle bekleyen BlackBerry’nin MWC 2016’da, kod adı Vienna olan dokunmatik ekranlı ve klavyeli bir model çıkarması bekleniyor. Şirketin cihaz konseptini neredeyse baştan yaratacağı şu dönemde, mobil dünyanın nabzının atacağı etkinlik büyük önem taşıyor.

Google

Mobil Dünya Kongresi’ni panayır havasında geçiren Google, Android markasıyla her salona yayılacak eğlenceli etkinlikler düzenleyecek bu sene de. İş profesyonellerini ağırlayacakları küçük bir stantları haricinde Google’ın doğrudan kendi adına MWC’de pek etkin olması beklenmiyor. Android’le ilgili gelişmeleri de muhtemelen her yıl Amerika’da düzenlediği “Google I/O” etkinliğine saklayacak.

HTC

Geçtiğimiz dönem yıldızı parlayan fakat geçen yılki MWC’de duyurduğu One M9’la pek umduğunu bulamayan HTC, yeni amiral gemisi telefonu M10’u bu yılki etkinlikte tanıtacak gibi görünüyor. Şirketin bir de tablet modelini duyurması bekleniyor. “HTC Desire T7” adını taşıması beklenen ve giriş seviyesinde konumlandırılacak 6,9 inçlik tableti uygun fiyatlı olması bekleniyor. Giyilebilir teknoloji tarafında da sürprizler yapabilir HTC. Artırılmış gerçeklik kulaklığını bu yılki MWC’de öne çıkarabilir.

steamvr-vive

Huawei

Türkiye ve Avrupa pazarında geçen yıl çıkardığı yeni modellerle ve geçtiğimiz ay duyurduğu Mate 8’le ilgi çeken Huawei, yeni amiral gemisi P9’u Mobile Dünya Kongresi’nde tanıtacak gibi görünüyor. Olur da P9’u gürültüye değil de, hemen sonrasında başka bir etkinlikte tanıtmaya bırakırlarsa, muhtemelen sürpriz cihazlarla karşılaşacağız demektir. Orta fiyatlı akıllı saat modeli de ihtimaller arasında.

Lenovo/Motorola

Mobil cihaz pazarında hem Lenovo, hem de Motorola markasıyla varolan şirketin bu yıl muhtemelen Moto markası altında toplayacak yeni cihazlarını. Kendi meşrebince bir strateji benimseyen Lenovo’nun Vibe serisine yeni modeller eklemesi de bekleniyor. Lenovo standında bu yıl Moto serisi cihazların, özellikle giyilebilir teknoloji ürünlerinin sergilenmesi bekleniyor.

LG

Güney Koreli şirket bu yıl G Flex serisinden yeni bir modeli Barselona’da tanıtacak gibi görünüyor. Her ne kadar kuşkulu gözle baksak da, LG G5 sürpriz yapıp sahnede görünebilir. Zira LG de Samsung gibi, fuar açılmadan önce özel bir etkinlikle yeni model tanıtımı yapacak.

mwc2

Nokia

Akıllı telefon tarafını Microsoft’a satan, bir zamanları efsanesi Nokia; ambargo süresinin bu yıl dolmasıyla birlikte tekrar denizlere yelken açacak gibi görünüyor. Şirketin platform tercihini Andorid’den yana kullanacağına dair güçlü duyumlar olsa da, detayları Nokia’dan dinleyeceğiz. Mobile World’ün açılışından bir gün önce, Samsung’un lansmanıyla aynı saatlerde Nokia’nın bir şeyler yapması bekleniyor. Şirketin, 5G baz istasyonu konusunda teknolojik bazı açıklamalar yapması kuvvetle muhtemel. Fakat cihaz da görebiliriz. Bu yılın sürprizlerinden biri Nokia olabilir.

Qualcomm

Mobil cihazlara güç veren Qualcomm’un hasretle beklediğimiz Snapdragon 820’si MWC’de şov yapacak gibi görünüyor. Qualcomm, standında yeni yonga setinin hünerlerini sergileyecek ve ilk Snapdragon 820’li telefonları gösterecek. Qualcomm, telefonların yanı sıra giyilebilir teknoloji ürünleriyle de çıkış yapabilir bu sene. Zira Intel bu anlamda önemli bir takım işbirlikleri duyurdu geçtiğimiz dönemde. Parmak izi okuyucusunu seven LG’nin yeni modelde iris tarama teknolojisini tanıtması da ihtimaller arasında.

Xiaomi

Çinli Xiaomi, Pekin’dekiyle eşzamanlı olarak Barselona’da bir etkinlik düzenleyerek üst segment bi telefon duyuracak. “Mi 5” adlı yeni telefonun Qualcomm Snapdragon 820 işlemciye sahip olması ve çift SIM desteği haricinde bildiğimiz bir özelliği yok. Düşük ihtimal de olsa, MWC 2016’nın sürprizlerinden biri, Xiaomi’den gelebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.