iyzico, PayPal'dan önce İran'ın 20,5 milyar dolarlık online ödeme pazarının kapılarını açtı

iyzico, PayPal'dan önce İran'ın 20,5 milyar dolarlık online ödeme pazarının kapılarını açtı

iyzico gerek bölgesel gerek küresel online ödeme girişimleri rekabetinde hanesine yazdığı oldukça önemli bir skorla gündemimizde. PayPal ve Stripe gibi ödeme devlerinden önce İran pazarına açılan iyzico, İran’da yıllık 20,5 milyar dolarlık online ödeme işleminin yapıldığı Shetab platformuna dahil olan 231 milyon banka kartını sistemine entegre etti.

Shetab anlaşmasıyla bilrikte iyzico, İran ile ekonomik ambargonun kalkmasından sonra pazara kapsamlı bir iş birliğiyle giren öncü şirketlerden biri oldu. Bunun girişimin online ödemeler alanında bölgesel güç olma hedefi açısından kritik olduğu ortada. Zira, İran'da bugün banka kartı penetrasyonunun yüzde 92 oranında olduğu ifade ediliyor ve tüm banka kartları Shetab platformunu kullanıyor.

iyzico anlaşması bu pazara sağlanan geniş erişimin yanında pazarın uluslararası açılımı açısından oldukça önemli. Zira İranlıların yıllık yaklaşık 20,5 milyar dolarlık online ödeme işlemini yaptığı Shetab platformu bugüne kadar uluslararası ödeme sistemleriyle entegre edilmemişti. Shetab kartların yurtdışından yapılacak, hava yolu bileti, uygulama satın almaları ya da online alışverişlerde kullanılması bu nedenle mümkün olmamıştı. Müşterilerin bu bariyeri aşmasını sağlayan iyzico entegrasyonu uluslararası şirketler ve ödeme sistemi sağlayıcıların iyzico çözümlerini kullanmaları durumunda Shetab kartlarına erişmelerini sağlıyor.

Türkiye merkezli e-ticaret şirketlerini de İran pazarına açıyor

iyzico-logo2iyzico CEO’su Barbaros Özbugutu konuyla ilgili açıklamasında, “İran’da yapmış olduğumuz yeni iş birliği sayesinde uzun yıllardır dünyanın geri kalanına kapalı olan bir ekonomiyi uluslararası ödeme sistemlerine entegre ettik. iyzico olarak bu iş birliği ile çok geniş bir büyüme potansiyeli bulunan İran pazarını dünyaya açmış oluyoruz. Bölgemizin ödeme şampiyonu olma yolunda attığımız en önemli adımlardan biri olan bu iş birliği beraberinde birçok ticari ve ekonomik iş birliği fırsatlarını da getirecek. İran’a e-ticaret üzerinden satış yapmak isteyen Türk şirketlerine de bu iş birliği ile çok büyük bir fırsat sunuyoruz” diyor.

Anlaşma bu yönüyle Türkiye'de iyzico altyapısı kullanan e-ticaret şirketlerinin hedef kitlelerini İran'a genişletmeleri için fırsat sunuyor. Bu şirketlerin İran'da iş yapmak için ayrıca İran merkezli bankalarla görüşmelerine gerek kalmıyor. Son yıllarda dijital profilindeki yükselişle dikkat çeken İran'la ilgil daha önce Fırat'ın paylaştığı istatistikler, ülkede son 12 ayda internetten alışveriş yapanların oranında ise ciddi bir artış olduğunu ortaya koyuyor. 2012’de katılımcıların yüzde 35’i internetten medya satın alması yaptığını söylerken bu oran 2016’da yüzde 48 çıkmış durumda. Uçak bilet, otel rezervasyonu, elektronik ve kıyafet alımları da yüzde 10 seviyelerinden yüzde 40’ın üzerine çıkmış.

Halihazırda Türkiye'nin hızlı büyüyen online alışveriş pazarında deneyimli iyzico, buradaki bilgi birikimini İran pazarına da aktarabiliri. Türkiye’de 58 milyon kredi kartı ve 112 milyon banka kartına ulaşan girişim, İran’daki 231 milyon banka kartıyla birlikte erişimini yaklaşık 400 milyon karta çıkardı. Girişim 2015 yılında ciro bazında yüzde 800 oranında büyüdüğünü paylaşmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.