Siemens yöneticisinin cinsiyetçi sunumundan ne öğrendik?

Siemens yöneticisinin cinsiyetçi sunumundan ne öğrendik?

Türkiye'de cinsiyetçilik maalesef meşru. Ne'si nasıl'ı okullarda öğretilmediği gibi; toplum cinsiyetçiliği kınamıyor, yeterince cezalandırmıyor...Bu nedenle teknoloji sektörünün kendi söküğünü dikmesi ve diğer sektörlere örnek olması gerekiyor.

Teknoloji bugün maalesef cinsiyetçilikle mücadele konusunda en geriden gelen sektörlerden biri. En güncel sağlaması için Siemens'e bakmanız yeterli. Siemens yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın en tanınmış teknoloji şirketlerinden biri. Ancak görünen o ki şirketin Türkiye'deki bir üst düzey yöneticisinin kendi dinleyicileri tarafından da cinsiyetçi olarak nitelenen söylemleri "sorun" olarak algılanmıyor. Bunun akademi ve bilişim dünyasını bir araya getiren bir üniversite çatısı altında "Siemens'te kariyer" başlığı altında yapılmış olması ise ironiden öte kötü bir şaka gibi...

Kaçıranlar için Türkiye'de düzenli olarak farklı şehirlerin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yıllık Akademik Bilişim etkinliklerinin 18'incisi bu yıl Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde düzenlendi. Robotikten yazılıma farklı kurslara bin 500'e yakın kişinin katıldığı etkinliğin ziyaretçi sayısının 4 bine yaklaştığı belirtiliyor. Siemens'in BT Altyapısı'ndan Sorumlu Başkanı Reşit İlker Gökhan bu etkinlikte sahneyi alan konuşmacılardan biriydi. Gökhan'ın sunumu kelimenin tam anlamıyla bir fiyasko: "Kadınların BT alanında kariyer yapamayacağını; yaparlarsa da ancak bir çiçek, bir kraliçe olacaklarını; tipik IT kişisinin beyin adamı olduğunu ve bu kadınlardan uzak durması gerektiğini" söyleyen sunumun, ciddi olmadığını umuyorum. Ancak bu sunumun  "en iyi" olasılıkla hakim olmadığı bir konu hakkında şaka yapmaya çalışan kişiyi küçük düşürdüğü ortada.

Gökhan tepki de aldı ancak konuyu gündeme getiren sınırlı sayıda habere ne bugün erişmek ne de Siemens tarafından yapılan resmi bir açıklama görmek mümkün. Ancak Gökhan'ın slide sayfalarının bugün Twitter'da paylaşılmaya başlanması konuyu yeniden gündeme getirdi. Yanlış anlaşıldığını savunan Gökhan'a ve benzer şekilde cehaletinden bir an şüphe etmeyen herkese sormak adil: Yanlış anlıyor olabilir misiniz? 

Siemens ve benzeri şirketler, kadınlar ya da erkeklerin sessizliğinin altında da bu yatıyor. Kriz çıkmasın, üstü kapatılsın, geçsin gitsin... Bu sürede zaman geçiyor. Üç belki dördüncü endüstriyel devrim geliyor. O sırada bizim ne yöne gittiğimizi önemseyen varsa yan yana duralım.

GÜNCELLEME: Siemens, konuyla ilgili olarak Twitter üzerinden aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.