Facebook, Internet.org projesinin geleceğini patentlerle güvence altına alıyor

Facebook, Internet.org projesinin geleceğini patentlerle güvence altına alıyor

Facebook'un Internet.org projesi geçtiğimiz günlerde Hindistan'da yasaklandı ama sosyal ağ devinin aldığı yeni bir patent, projenin teknolojik atılımlar yapacağına işaret ediyor.

Bilmeyenler için hatırlatacak olursak; internet erişiminin sınırlı olduğu yerlere ücretsiz internet hizmeti götürmeyi hedefleyen Internet.org projesi, Hindistan'da ağ tarafsızlığı ilkesince yasaklanmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de Hindistan'nın kırsal bölgelerine internet erişimi sağlamak konusunda kararlı olduklarını paylaşmıştı.

Facebook'un bundan sonraki adımının ne olacağı henüz net olarak bilinmese de, Facebook çalışanı Sanjai Kohli tarafından kaydedilen bir patent projenin teknoloji tarafındaki geleceğine ışık tutuyor.

Söz konusu patent, Facebook'un 'yeni nesil veri ağı' olarak adlandırılan, milimetrik dalga ağı iletişimiyle kablosuz internet bağlantısı sunmasına olanak tanıyacak. Benzer bir geliştirme yapan Aereo da bu dikeydeki ürününü kısa süre önce tanıtmış ve her eve gigabit düzeyinde bağlantı hızıyla internet erişimi sunabileceğini açıklamıştı.

Facebook'un 2015 yılında aldığı bir başka patent de bulut tabanlı yönlendirme yapan bir yapıdan bahsediyor ve ağ kapasitesini en üst seviyeye çıkaran dinamik ağ teknolojisine işaret ediyor.

The Verge, Facebook'tan aldığı bilgiyle bu patentlerin Connectivity Lab dahilinde alındığını ve Internet.org projesiyle ilgili olduğunu doğrulamış. İnternet bağlantısı olmayan 4 milyar kişiyi internetle buluşturmayı hedefleyen Facebook, Connectivity Lab ile lazer monte edilmiş insansız hava araçlarından uydu teknolojilerine kadar çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.

Hindistan'daki anlaşmazlık ne zaman çözülür bilmiyorum ama önümüzdeki dönemde yazılım devlerinin interneti herkese ücretsiz sunma yarışına gireceğini pekala söyleyebilirim.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.