İtalya'dan Google'a 200 milyon euro vergi faturası

İtalya'dan Google'a 200 milyon euro vergi faturası

Geçtiğimiz yıllarda farklı ülkelerin vergi faturası kestiği Google, bu kez İtalya'da benzer bir taleple karşı karşıya.

AFP'nin Twitter'da paylaştığı bilgiye göre İtalya, Google'dan ödenmemiş vergi borçlarına mahsuben 200 milyon Euro talep ediyor. Hukuki kaynaklara dayandırılan haberin ayrıntıları ise henüz netlik kazanmış değil ama hikaye elbette tanıdık geliyor.

Teknoloji şirketlerinin farklı ülke ekonomilere girişi vergi sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu konuda en büyük sorun yaşayan şirketlerden biri de Google. Daha önce Türkiye'nin 71 milyon TL, Fransa'nın 100 milyon dolar, Birleşik Krallık'ın ise 130 milyon sterlin talep ettiği Google, bu kez İtalyan hükümeti ile karşı karşıya gelmiş durumda.

Asıl tartışma vergi oranlarıyla ilgili

Geçtiğimiz günlerde Times'ın paylaştığı bilgi de Google'ın İtalyan hükümeti arasında 150 milyon euroluk bir vergi anlaşması olabileceğine işaret etmişti. Bu oran Google'ın İtalya'daki 1 milyar dolarlık gelirinin yüzde 15'ine denk düşüyor.

Google'ın İletişim ve Kamu İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Barron, kurumların gelir üzerinden değil, kâr üzerinden vergilendirilmesi gerektiğini, bir ABD şirketi olarak yüzde 20 oranında vergi ödediklerini, hükümetlerin farklı vergi taleplerine uyum sağladığını söylüyor.

Google, Türkiye'deki vergi sorununu çözmek içinse 2011 yılında yasal çalışmaları başlatmıştı. Konunun tam olarak nasıl bir hukuki zemine oturtulduğunu bilmiyoruz ancak şu anda basına yansıyan bir ceza haberinin olmaması konunun çözüldüğü izlenimi veriyor.

Hatırlatmak gerekirse Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt, az vergi ödemelerinin nedeni vergi yasalarına bağlamış, Avrupa Birliği ise ABD’li internet devlerinden vergi almanın yollarını aramaya başlamıştı. Görünüşe göre halen işler rayına oturmuş değil ve bu konular tartışma konusu olmaya devam edecek.

Google-Ireland-Bermuda-Tax
Bloomberg'e göre Google'ın vergi borcunu düşünme rotası

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.