Apple iAd reklam platformunu yayıncılara bırakıyor

Apple iAd reklam platformunu yayıncılara bırakıyor

Yaklaşık altı yıl önce mobil reklamcılığın da 'vizyonunu belirleyecek bir ürün' olarak tanıtılan iAd reklam platformunun bekleneni vermemesi üzerine Apple, bir adım geri atıyor. Apple'ı iyi bilen BuzzFeed yazarı John Paczkowski'nin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre şirket, reklam satış işinden tamamen çekiliyor ve iAd'i otomotize ederek kontrolün tamamen yayıncıda olduğu bir platform haline getiriyor.

Haberden Apple'ın iAd ile ilgili önemli bir yol ayrımına geldiğini anlıyoruz. İşlerin Apple'ın beklediği gibi gitmemesinin sebeplerini tahmin etmek zor değil. Zira ilk açıldığında Apple'ın paha biçemediği platformun ilk açılışında yayıncıların minimum alış fiyatı 1 milyon dolar olarak belirlenmiş ve iAds'in fiyat/performans tartışması uzun süre devam etmişti. Buna Apple'ın "kontrol manyaklığı"na varan müdahaleceği eklenince, halihazırda yükselişini sürdüren Facebook ve alternatif reklam platfomlar yayıncılar için daha cazip hale geliyordu. Bu, Facebook'un bugün dünyanın en büyük mobil reklam şirketi haline gelmesinde iAd'in başarısızlığının da katkıda bulunduğu şeklinde de yorumlanabilir.

Paczkowski'nin aldığı bilgilere göre Apple, bu sorunları adresleyecek şekilde, iAd'in reklam satışı, üretimi ve yönetimi tarafından tamamen çekiliyor. Reklam satış ekibini de kademeli olarak küçülteceği söylenen Apple, iAd'i yayıncıların reklamlarını doğrudan satabilecekleri bir platform haline getiriyor. Apple, yenilenen iAd üzerinden yapılan satışlardan komisyon almıyor yani gelirin tamamı yayıncılara bırakılıyor. Apple'ın bu tip bir dönüşümle programatik reklam hizmeti veren ajansların ayağına basabileceği de notlar arasında.

Apple, iAd programını, 2010 yılında Quattro Wireless’ı 275 milyon dolara aldıktan sonra açtı ve öncelikle büyük kurumsal şirketleri hedefledi. İlk açıldığında reklamların satın alma fiyatı 1 milyon dolarken, bu fiyat 2011’de 500 bin ve 2012’de 100 bin dolara düştü. Geçtiğimiz yıl açılan iAd Workbench’te ise bu fiyat 50 dolardan başlıyordu. Apple’ın reklam programındaki dramatik fiyat düşüşleri aslında şirketin hedef kitlesindeki değişimi de net bir şekilde ortaya koyuyordu. Bugüne kadar 14 ülkede hizmet veren iAd Türkiye'ye açılmamıştı, Apple'ın değişiklikle birlikte reklam platformunu daha geniş bir kitle için erişilebilir hale getirmesi de olası.

Apple'ın yeniliği bu hafta dahil olmak üzere yakın zamanda duyurması bekleniyor. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.