Lyft, 500 milyon dolarlık GM yatırımıyla sürücüsüz araç çağırma servisi sunacak

Lyft, 500 milyon dolarlık GM yatırımıyla sürücüsüz araç çağırma servisi sunacak

General Motoros (GM), sürücüsüz otomobiller yarışında şansını paylaşım ekonomisinden yana kullanıyor. 4 Ocak tarihinde ABD merkezli talebe göre araç çağırma servisi Lyft'e 500 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklayan GM, yatırımla birlikte Lyft ile sürücüsüz otomobiller odaklı yeni bir servis geliştirmek üzere iş birliği yaptığını duyurdu.

Böylelikle 2015 sonunda yaklaşık 500 milyon dolar yatırım alacağı basına sızan Lyft'in yatırım turundan 1 milyar dolar yükselttiği de netleşmiş oldu. Yatırımın 500 milyon dolarlık kısmı GM'den gelirken, 100 milyon doları beklendiği gibi Prens Alwaleed bin Talal'ın Kingdom Holding'inin katkısıyla gerçekleşti. Uber'in ABD'deki en büyük rakiplerinden Lyft'in rekor turunun diğer destekçileri Janus Capital Management, Rakuten, Didi Kuaidi ve Alibaba oldu.

Açıklamada 500 milyon dolarlık yatırımla GM ve Lyft'in  'otonom talebe göre (araç) ağı' üzerinde birlikte çalışacağı belirtiliyor. Ortaklık Lyft'in sürüş eşleştirme, rota belirme ve ödeme teknolojileriyle GM'in otonom araç teknolojilerinin bir araya getiriyor. Yani ikili ilk etapta Lyft bünyesinde yeni bir sürücüsüz araç çağırma servisi geliştiriyor. Uzun vadede bu, Lyft'in, piyasadaki diğer tüm otomobillerle birlikte, tamamen sürücüsüz bir araç servisi haline geleceğini ön görüyor.

Anlaşma, GM'in sürücüsüz araçlara yaklaşımı konusunda, paylaşım ekonomisi tarafında yer aldığını gösteriyor. GM kendi otonom araçlarını piyasaya sunmak yerine talebe göre araç çağırma servisleriyle yeni bir deneyim sunmanın daha güvenli bir yol olduğuna inanmış gibi görünüyor. Söz konusu deneyimler, araçların sürüş mesafesi ve yol uzunluğu gibi parametrelere göre özel olarak tasarlanması; sürüş boyunca kullanıcıların yolculuktan en fazla keyif alacakları şekilde bir hizmet sunulması ekseninde şekillendiriliyor.

Lyft ve GM'in birlikte, Lyft sürücülerinin ABD çapında kısa süreli araç kiralamasını sağlayacak yeni kiralık araç merkezleri üzerinde çalıştıkları da notlar arasında. Bu, sürücülerin uzun vadede işlerini kaybedecekleri gerçeğine alışıncaya kadar, kısa süreli de olsa bir rahatlama yaşamalarını sağlayabilir mi? Zor görünüyor.

ABD'de 190 şehirde aktif olan Lyft'in aylık ortalama 7 milyon sürüş gerçekleştirdiği belirtiliyor. Son turla birlikte girişimin alığı toplam yatırım miktartı 2 milyar doları geçti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.