Google ve Ford sürücüsüz araç üretimi için birlikte yeni bir şirket kuruyor

Google ve Ford sürücüsüz araç üretimi için birlikte yeni bir şirket kuruyor

Google ve Ford sürücüsüz otomobillerin üretimini için birlikte hareket etmeye hazırlanıyor. Yahoo Autos'un haberine göre birlikte yeni ve bağımsız bir şirket kurmak üzere anlaşan şirketler, gelişmeyi 6-9 Ocak tarihleri arasında Las Vegas'ta düzenlenecek olan Consumer Electronics Show'da (CES) duyuracak.

Her iki tarafın da kazançlı çıkacağı anlaşma, Google'ın sürücüsüz araçlar teknolojisini Ford'un otomotiv üretimi alanındaki deneyimiyle birleştiriyor. Halihazırda sürücüsüz araçlar alanında çalışmaları devam eden Ford, bir süredir otomotiv şirketinden mobilite şirketine dönüşümü sağlayacak yenilikler üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz hafta, otonom hibrid modeli Fusion'ın California trafiğinde test sürüşüne başlayacağını duyuran Ford, diğer taraftan Go Ride adından kendi araç paylaşım uygulamasını geliştiriyor. Ford'un CES 2015'te duyurduğu Ford Smart Mobility programı, geleceğin trafiğine uygun çözümler üretmek vizyonuyla hareket ediyor. Ford program kapsamında veri, araç paylaşımı, alternatif ulaşım araçları, bağlantılı ve otonom sürüş gibi kritik alanları kapsayan 25 projeyle işe başlamıştı.

Ford'un Hindistan'da araç paylaşımını test ettiği araçlar
Ford'un Hindistan'da araç paylaşımını test ettiği araçlar

Google bir süredir trafikte test ettiği sürücüsüz araçlarıyla geçtiğimiz Mayıs ayına kadar toplam 1,7 milyon mil (2,7 milyon km) yol aldığını açıklamıştı. Google, bunun 1,7 milyon km'sinin tamamen otonom sürüşle gerçekleştiğini söylüyordu. Testlerin başarısı ve Alphabet'in altında bağımsız bir birim haline gelen sürücüsüz otomobiller, geçtiğimiz Eylül ayında vites yükseltmeye başlamıştı. Sürücüsüz otomobiller biriminin başına Hyundai Motors Amerika’nın eski CEO’su -ve eski bir Ford çalışanı- olan John Krafcik'i getirmişti. Bloomberg yakın zamanda Google'ın sürücüsüz otomobilleri için 2016 yılında Alphabet altında yeni bir şirket kuracağını yazmıştı.

Google ve Ford anlaşmasıyla ilgili önemli bir not, anlaşmanın Ford'a üretim konusunda bir ayrıcalık tanımaması. Yani Ford anlaşması Google'ın farklı otomotiv üreticileriyle iş birliği yapmasına engel teşkil etmiyor. Google'ın akıllı telefonlar, akıllı saatler ve diğer donanım projelerinde izlediği yol düşünüldüğünde, sürücüsüz araç teknolojisi için de benzer bir üretim stratejisi takip edeceği ön görülebilir. Bu konuda henüz resmi bir açıklama yok. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.