Insights kapsamlı içerikleri ve raporlarıyla içgörü yaratıyor, stratejilere yön veriyor. Popüler Insights içeriklerine göz atın.
Son teknolojinin etkilerini Webrazzi merceğiyle inceleyin, detayları görün, güçlü stratejiler yaratın. Özel makaleler ve raporlara erişmek için hemen harekete geçin.

Google dışındaki Alphabet şirketleri yılda 1,5 milyar dolar kaybediyor

Google dışındaki Alphabet şirketleri yılda 1,5 milyar dolar kaybediyor

Google-Alphabet

Google, artık Alphabet çatısı altındaki bir şirket ve finansal tablolarda artık daha belirgin olarak farkını ortaya koyuyor. Analistlerin yorumlarına göre Alphabet çatısı altında yer alan Google dışındaki şirketler, yıllık 1,5 milyar dolar kaybediyor.

Bildiğiniz gibi Alphabet ilk açıklandığında Google, Google X, Google Ventures, Fiber, Nest gibi 7 şirketten oluştuğu açıklanmıştı. (Yeni kurulan Verily de bu listeye dahil edilebilir.) Pasific Crest adlı araştırma şirketinin yaptığı analiz de bu şirketlerin gelir ve giderleri üzerinden ortaya koyarak, Google dışındaki şirketlerin tabiri caizse para yaktığını gözler önüne seriyor.

Google X, 282 milyon dolar kaybediyor

Söz konusu analize göre sadece 3 Alphabet şirketi gelir elde ederken kâr sağlayamıyor. Google dışındaki şirketler 1,5 milyar dolar kayıp yazıyor ki Google X, Alphabet'e tek başına 282 milyon dolarlık bir fatura çıkarıyor. Google Fiber'in kaybı ise daha büyük, 304 milyon dolar.

Bu rakamlara paylaşılan hisseler, operasyonlar, yönetim ve tesis masraflarının dahil olmadığını söyleyen Pasific Crest, analizinde sadece halka açık verileri derlediğini belirtiyor.

Üçüncü çeyrekte 18 milyar dolar gelir elde eden Alphabet, 4 milyar dolar kâr açıklamıştı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 2,74 milyar dolardı. Pasific Crest'e göre Google dışındaki girişimlerin değeri 22 milyar dolar. Google'ın sürücüsüz otomobil işinin değeri 8 milyar dolar, Google Ventures 7 milyar dolar, Nest ise 3 milyar dolardan değerleniyor ki Google Ventures'ın Uber'de yüzde 10 hisse sahibi olduğunu hatırlamak gerekiyor.

Pacific Crest'in verdiği rakamlara göre Nes'te 1100 kişi, Google Fiber'de 750 kişi çalışıyor. Alphabet'in ise toplamda 60 bin çalışanı bulunuyor.

Alphabet'in kayıpları gelecek potansiyelleri göz önüne alındığında çok da korkutucu sayılmaz. Zira Google, kardeş şirketlerini kollayacak kadar çok kazanıyor ve hisse değerleri Google'ın Alphabet olduktan sonra da değer kazanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Google Alphabet

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.