Doktorderki, doktorlarla kişiye özel sağlık danışmanlığı hizmetini mobile getiriyor

Doktorderki, doktorlarla kişiye özel sağlık danışmanlığı hizmetini mobile getiriyor

Hastaneye gitmeden doktora danışmak isteyenler için bir özel iletişim kanalı olarak kurgulanan Doktorderki, ilk mobil uygulamasını yayınladı. Kullanıcıların mobil platformundaki doktorlarla uygulama içinden mesajlaşmasını sağlayan Doktorderki, üyelik tabanlı olmasıyla benzerlerinden ayrışıyor.

Türkiye'de doktor-danışan ekseninde kurgulanan mobil uygulamaların önemli bir bölümü randevu hizmetiyle öne çıkıyor. Eniyihekim gibi ziyaretçilerin doktorlarla iletişim kurmasını sağlayan platformlarda ise doktor-danışan görüşmeleri genellikle tek soru ve cevapla sınırlı kalıyor. Yani tam anlamıyla bir mobil sağlık danışmanlığı hizmetinden söz etmek mümkün değil. Bu sorunu adresleyen Doktorderki, doktora gitmeye çekinen, muayene için vakti olmayan ya da doktor görmeyi gerektirmeyen hafif vakalarla ilgili kullanıcıların soru(n)larıyla ilgili doğru yönlendirilmesini amaçlıyor.

doktorderki

Doktorderki, "sağlıkçı" ailelerden gelen iki kurucu ortak, Koç Üniversitesi öğrencisi Berke Uygun ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Anıl Şimşek'in ortak girişimi. Yaklaşık dört ay içinde geliştirilen uygulama için ilgili doktorlara referans aracılığıyla ulaşan ikili, doktorların her biriyle ayrı ayrı görüştüklerini ve ikna sürecinden geçtiklerini söylüyorlar. İkili Eskişehir'den İstanbul'a kadar yaklaşık 100 doktorla görüştükleri süreç sonunda bunlardan 16'sını Doktorderki'de yer almaya ikna etmiş. Doktorderki'de yer alan doktorların yüzde 80'inin Acıbadem Hastanesi'nden olduğu paylaştıkları bilgiler arasında.

Doktorderki uygulamasını kullanmaya başladığınızda bu doktorların kısa profilleri ve uzmanlık alanlarını görüyorsunuz. Danışmakdoktor istediğiniz bir konuda seçtiğiniz doktorla görüşmek için, üç üyelik seçeneğiniz bulunuyor. Bunlar, doktorunuza tek seferlik, sınırsız mesaj ve fotoğraf gönderebildiğiniz tek danışma ; doktorunuzla bir hafta boyunca iletişimde kalmanızı sağlayan haftalık danışma ve doktorunuzun sizi tanıması ve takip etmesini sağlayan aylık danışma seçenekleri. Doktorderki'nin üyelik ücretleri 19,95 TL ve 159.95 TL arasında değişiyor. Doktorderki ödeme altyapısı için iyzico ile anlaşmış, yakın zamanda PayPal entegrasyonunun da devreye alınması planlanıyor. Doktorderki uygulamasında tahlillerinizi, varsa kronik hastalıklarınızı, alerjilerinizi ve kullandığınız ilaçları ekleyebildiğiniz bir profil oluşturmanız mümkün.

Doktorderki fikir olarak, kanımca sağlık alanında son dönemde geliştirilen en yenilikçi uygulamalardan biri ve bunu sağladığı birkaç temel faydaya borçlu. Bunlardan ilki ve en aşikarı insanların bulundukları her yerden, kendi seçtikleri bir doktora danışmasını sağlıyor olması. İkincisi bulundukları özel hastanelerde yalnızca üst segmentten hastalarla görüşen hekimlerin sağlık danışmanlığı hizmetini, belirli kullanıcılar için daha erişilebilir hale getiriyor olması.

En önemli fayda ise Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın son on yıldan uzun süren sağlık harcamalarını azaltma programıyla doğal bir uyum içinde olması. Oldukça kapsamlı bu programın hastalıkların önceden önlenmesi (bkz. sigarayla savaş) ve hastanelerin yükünün azaltılması (bkz. aile hekimliğinin teşviği) gibi çok farklı pratikleri var. Sağlıkta dijitalleşme süreci, dünya çapında, sağlık harcamalarını düşürmek için yaygınlıkla kullanılıyor. Türkiye'de sürecin hızlanmasıyla birlikte Doktorderki uzun vadede bu alanda kendine rahatlıkla yer bulabilir. Bunun için henüz yolun başında olan uygulamanın kullanıcı geri dönüşlerine sürekli yenilenmesi gerekiyor.

Doktorderki'nin kısa vadeli önceliği büyüme. Bunun için ilk etapta eczanelerle anlaşan Doktorderki, eczanelerde tanıtım yapıp, üyelik kartlarını yine eczanelerden satışa sunmayı planlıyor. Şubat 2016'ya kadar 27 eczanede yer almayı amaçlayan Doktorderki, bu süreçte 40 bin kullanıcıya ulaşmak istiyor. Yaklaşık altı gün önce yayınlana Doktorderki uygulamasının kullanıcı sayısı bugün 900.

Doktorderki şimdilik yalnızca App Store'da. İncelemek için bağlantıyı izleyebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.