Google ve NASA, kuantum bilgisayarların normal PC'den 100 milyon kat daha hızlı çalıştığını ispatladı

Google ve NASA, kuantum bilgisayarların normal PC'den 100 milyon kat daha hızlı çalıştığını ispatladı

Kuantum bilgisayarların tartışmalı performansı konusunda şüpheleri giderebilecek bir araştırma Google'dan geldi. Google'ın kuantum ve yapay zeka alanında çalışan Quantum AI ekibi, yeni nesil D-Wave kuantum bilgisayarları D-Wave 2x'in normal bir PC'den 100 milyon kat daha hızlı çalıştığını iddia etti.

D-Wave kuantum bilgisayarlarının son versiyonu D-Wave 2x'i geçtiğimiz Ağustos ayında duyurmuştu. 1000+ qubit işlemciyle çalışan ilk kuantum bilgisayar olma iddiasındaki D-Wave 2x'in ilk kullanıcıları arasında beklendiği gibi Google ve NASA yer almıştı. Bu süre içinde kuantum bilgisayarlar ve normal PC'ler üzerinde kıyaslamalı araştırma yapan Google ekibi, bulgularını Google araştırma blogundan yayınladı. Ekibin paylaştığı sonuçların henüz akran denetiminden geçmediğini, yani diğer araştırmacılar tarafından değerlendirilip doğrulanmadığını belirtmekte fayda var.

Google ekibinin sonuçları oldukça iddialı. Zira bugüne kadar yapılan testlerde sıradan bilgisayarlarda çalışan en iyi algoritmaların D-Wave'in performansını geçebildiği gözlenmişti. Türkçe'ye kuantum güçlendirici şeklinde çevirebileceğimiz quantum annealing'e odaklanan Google ekibi ise, D-Wave 2x'in karmaşık optimizasyon problemleri konusunda normal PC'lere göre milyonlarca kat daha iyi sonuç verdiğini gözlemlediklerini söylüyorlar.

Sonuçlar D-Wave'in en azından bir alanda gelecek vaat ettiğini gösteriyor olması açısından önemli. Ancak kuantum bilişim çalışmalarının geleceği için D-Wave'i beklemek zorunda değiliz. Zira Microsoft ve IBM gibi büyük şirketler ve ABD Hükümeti gibi kurumlar yalnızca optimizasyon problemleriyle sınırlı olmayan kuantum bilgisayarları geliştirmeye odaklanmış durumdalar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.