Çinli araştırmacılar 'beyin gücüyle yönetilebilen' otomobil geliştirdi

Çinli araştırmacılar 'beyin gücüyle yönetilebilen' otomobil geliştirdi

Google, Toyota, Nissan, Lexus ve daha birçok otomobil üreticisi sürücüsüz otomobiller üzerinde çalışmalar yaptığını açıklamıştı. Çin'in Tianjin şehrinde bulunan Nankai Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise beyin gücüyle yönetilebilen otomobil konusunda önemli yol almış görünüyorlar.

Nankai Üniversitesi'nde geliştirilen otomobile beyin dalgalarıyla ileri-geri, durma, kapıları kilitleme ve açma komutları verilebiliyor. Bu komutların verilebilmesi için sürücü üzerinde 16 farklı sensör bulunan bir başlık giyiyor ardından bu sensörler elektroensefalografi sinyallerini sürücünün beyninden yakalıyor. Sürücünün beyin gücüyle yolladığı mesajlar kablosuz ağ teknoloji ile otomobile iletiliyor burada özel bir yazılımın üzerinden geçiyor ve otomobil komutları uyguluyor.

beyin-gucuyle-yonetilen-otomobil

Projeye liderlik yapan Doç. Dr. Duan Feng, zihin sinyalleriyle çalışan otomobillerin sürücüsüz otomobil projeleriyle birleştirilebileceğini söylemiş. Dalgınlık anlarında ve konsantre bozukluğunda yolda olası kazaların olabileceği şüpheleri konusuna da değinen Duan Feng, otomobilin şeridinin değişmesi dışında sürücülerin yüksek konsantre olmasının gerekmediğini belirtmiş. Projeyi geliştirmelerinin altındaki temel motivasyonun ise fiziksel engelli insanların da otomobil kullanabilmelerini sağlamak olduğunu açıklamış.

Şu an için prototip aşamasında olan projenin yakın zamanda ticarileşmesi planlanmıyor. Ancak özellikle 2020 yılında sokaklarda sürücüsüz olarak giden otomobiller göreceğimiz beklentisi bu tarz projeler ile daha da sağlamlaşıyor.

Görsel Kaynak: Reuters

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.