IDC: Küresel akıllı telefon pazarı 2015'te ilk kez tek haneli büyüme gösterecek

IDC: Küresel akıllı telefon pazarı 2015'te ilk kez tek haneli büyüme gösterecek

IDC'nin dünya genelinde akıllı telefon sevkiyatlarını üç aylık periyotlarla takip ettiği IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker raporunun 2015 yıl sonu tahminlerini içeren sonuçları yayınlandı. Dünya genelinde akıllı telefon pazarının bu yıl yüzde 9.8 oranında büyüyeceğini tahmin eden IDC, bunun kayıtlara geçen ilk tek haneli büyüme rakamı olduğunu vurguluyor.

"Çin yenisiyle değiştirme pazarı"

2015 yılında toplam 1.43 milyar adet cihazın sevkiyatının yapıldığını ön gören IDC, sonucun Asya Pasifik (Japonya haricinde), Latin Amerika ve Batı Avrupa bölgelerindeki yavaşlamadan kaynaklandığını belirtiyor. Akla iPhone'un rekor satışlarını borçlu olduğu Çin pazarı gelse de IDC'ye göre, Çin akıllı telefon pazarı daha çok "yenisiyle değiştirme pazarı" olma özelliğinde. Bunun bir sonucu olarak ülkeye yapılan sevkiyatlar tek haneli büyüme rakamlarıyla sınırlı kalıyor.

IDC 2015 tahmin

Orta Doğu ve Afrika yıllık yüzde 50 oranında büyüyor

IDC'ye göre 2015'te en yüksek büyüme oranlarını görecek olan pazar Orta Doğu ve Afrika. Yıllık bazda yüzde yaklaşık 50 oranında büyümesi beklenen pazar Hindistan ve Endonezya gibi hızlı büyümeleriyle dikkat çeken ülkeleri geride bırakıyor. IDC Program Direktörü Ryan Reith'in yorumu, yüksek büyüme oranlarının gelişmekte olan pazarlarda düşük fiyatlı akıllı telefonların başarısına bağlı olduğu. IDC bölgede yaygınlıkla kullanılan bu telefon parçalarının iki yıldan kısa ömürlü olduğundan yola çıkarak, yenisiyle değiştirilme döngülerinin iki yıldan az olacağını ön görüyor.

2015-2019 döneminde bu yavaşlamanın daha da belirgin hale geleceğini söyleyen IDC bunda iOS ve Android tabanlı olmayan akıllı telefonlar ve Windows Phone'lara yönelik düşen talebin etkili olduğunu söylüyor.

IDC'nin Android platformu için tahmini bütün akıllı telefon pazarındaki payını yüzde 81'den yüzde 82'ye çıkaracağı yönünde. Android cihazların sevkiyatırnda ise yüzde 9.5'lik bir artış bekleniyor; iOS için IDC'nin büyüme tahmini ise yüzde 17.3. IDC diğer tüm platformlar için düşüş ön görüyor.

IDC 2015

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.