iyzico, 2015'te ciro bazında yüzde 800 oranında büyüdü

iyzico, 2015'te ciro bazında yüzde 800 oranında büyüdü

Nisan 2014'te kurulan iyzico, bugün 4 bin 500 üye iş yeriyle çalışıyor. Son dönemde e-ticaret dikeyine odaklanan şirket hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. iyzico CEO'su Barbaros Özbugutu'nun, konuşmacı olarak katıldığı Webrazzi  Finansal Servisler'15'te paylaştığı rakamlara göre, iyzico 2015 yılının ilk 11 ayda ciro bazında yüzde 800, işlem hacmi bazında yüzde 500 büyüdü.

Bu sürede 20 kişilik ekibini 44 kişiye çıkaran iyzico ile ilgili olarak Özbugutu, 2015'i inovasyona odaklandıkları bir yıl olarak nitelemiyor. Yeni regülasyonlara uyum sürecine daha fazla enerji harcadıklarını belirten Özbugutu önümüzdeki yıldan itibaren daha agresif bir büyüme stratejisi izlemeye odaklandıklarını belirtiyor. iyzico'nun B2B odaklı olarak çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Özbugutu, Türkiye'de 60-65 bin B2B şirketle pazarda büyümek için yeterince fırsat olduğunu vurguluyordu. Buna ek olarak Türkiye'nin 2.4 milyon şirketten oluşan KOBİ segmentini de radarına dahil eden iyzico, Paraşüt iş birliğiyle önümüzdeki yıldan itibaren bu şirketlerle daha yakın çalışmaya başlayacak.

Türkiye'de fintech girişimleri için açık platform eksikliği Webrazzi Finansal Servisler'15'te gündeme gelen konulardan biriydi. Bu konuda Mypat'i satın alarak önemli bir adım attıklarını söyleyen Özbugutu, satın almanın iyzico'nun bir platform stratejisi oluşturma hedefine paralel gerçekleştiğini de belirtti. Bunun için öncelikle kritik kütleye ulaşmaları gerektiğini değinen Özbugutu, platformlarına her ay 300'den fazla tüccar eklendiğini de söyledi.

iyzico büyümesini KOBİ'lerle hızlandırırken büyük firmalar odağını da korumak istiyor. Bugün 25 pazar yeri ile birlikte çalışan iyzico, bunun için iyzico plus markasıyla farklı dikeylerdeki büyük B2B şirketler için çözüm sunmaya devam edecek.

İyzico'nun gelecek planlarıyla ilgili merak edilen bir konu da yurt dışına açılıp açılmayacağı. Bugün Türkiye'den ve Türkiye'ye yapılan sınırlar arası ticaret üzerinde çalışan iyzico, önümüzdeki dönemde yeni pazarlarda ödeme çözümleri sunmak da istiyor. İyzico, bunun için sistemini Türkiye'de yurt dışına satış yapan ve yurt dışından ödeme alan işletmelerin yurt dışı menşeili kartları kabul etmesini sağlayacak şekilde geliştirerek yapıyor. Özbugutu iyzico üzerinden önümüzdeki yıl dan itibaren 400 milyon kartla işlem yapılmasının mümkün olacağını söylüyordu.

Geçtiğimiz Mayıs ayında IFC liderliğinde 16 milyon liralık yatırım alan iyzico'nun tüm bu operasyonlar için ciddi bir yatırım yaptığını söyleyen Özbugutu, önümüzdeki yıl yeni bir turla yatırıma ihtiyaç duyabileceklerini de söyledi.

Türkiye'de ödeme sistemlerinin geleceğini de değerlendiren Özbugutu, fiyat rekabetinin uzun vadeli olmayacağını ve farklı dikeylerde ödeme işlemlerinin öncesi ve sonrasındaki sorunları en iyi çözen şirketlerin piyasayı kazanacağını tahmin ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.