BIST Özel Pazar ilk yılında 150 şirket ve 96 yatırımcı üyeye ulaştı

BIST Özel Pazar ilk yılında 150 şirket ve 96 yatırımcı üyeye ulaştı

Teknoloji,  Borsa İstanbul'u da dönüştürüyor. Bu hafta başında NASDAQ ile birlikte geliştirilen BISTECH sisteminin ilk fazını devreye alan Borsa İstanbul için bu, Webrazzi Finansal Servisler'15'te konuşan Doç Dr. Mustafa Kemal Yılmaz'ın belirttiği gibi 22 yıllık eski teknolojinin tarihe gömülmesi anlamına geliyor. BISTECH, üç önemli başlıkta inovasyona yatırım yapan Borsa İstanbul'un önceliklerinden biri.

BIST teknoloji altyapısı üç fazda dönüşüyor

Doç. Dr. Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre BISTECH üç sacayağı üzerine kurulu bir dönüşüm sürecini kapsıyor. Bu hafta başında devreye alınanan pay piyasası ilk fazı oluştururken; 2016 sonunda devreye alınacak olan Vadeli İşlemler Opsiyon Piyasası (VİOP) ve Borçlanma piyasaları ikinci fazı oluşturacak. BISTECH ile işlemlerin aynı platformdan yönetilmesinin mümkün hale gelmesiyle yatırımcılar için risk yönetim ve operasyonel avantajlar sağlanması planlanıyor.

Finans Teknopark Nisan 2017'de Faaliyete Başlıyor

Borsa İstanbul'un inovasyonu desteklemek konusunda bir diğer önceliği ise doğrudan startup'ların desteklenmesi. BIST, geçtiğimiz Mayıs ayında Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye'nin ilk finansal teknolojilere ayrılmış teknoloji geliştirme bölgesi olma özelliğindeki Finans Teknopark için başvuruları almaya başlamıştı. Süreçle ilgili güncellemeleri paylaşan Doç. Dr. Yılmaz bugüne kadar 15-16 şirkete Finans Teknopark'ta yer vermek üzere anlaştıklarını belirtti. Finans Teknopark'a yapılan başvuruların yarısının ödeme sistemleri girişimlerine ait olduğunu söyleyen Yılmaz, ikinci bir başvuru süreci daha açacaklarının bilgisini verdi. Finans Teknopark'ın Nisan 2017'de açılması planlanıyor.

bist

BIST Özel Pazar girişimcilerini San Francisco'ya götürmeyi planlıyor

BIST'in üçüncü önceliği ise girişimler ve gelişmekte olan şirketler borsayla buluşturmak için Kasım 2014'te faaliyete başlayan BIST Özel Pazar.  BIST Özel Pazar'ın ilk yılını değerlendiren Yılmaz, bugün Özel Pazar'da 150 şirket ve 96 yatırımcı üye olduğu bilgisini Özel Pazar üzerinden yapılan işlemlerde Modanisa'nın STC Ventures ve Aslanoba Capital'dan aldığı 5.5 milyon dolarlık yatırım ise önemli bir başarı hikayesi olarak kayıtlara geçti. Doç. Dr. Yılmaz, bu ölçeğe yakın aktif, ilerlemiş safhada altı yatırım görüşmesinin devam ettiğini de söyledi.

BIST Özel Pazar'ın önümüzdeki dönem planlarını da aktaran Yılmaz, Pazar'daki tüm işlemlerin online yapılmasını mümkün hale getiren bir sistem üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. NASDAQ'ın benzer bir işlev göre Private Market'ına entegre etmeye çalıştığı blockchain sistemini Özel Pazar'a uyarlamak planlar arasında. Buna ek olarak Özel Pazar, NASDAQ'ın fintech girişimleri için geçtiğimiz eylül ayında San Francisco'da açtığı girişimcilik merkezini yakından takip ediyor. Girişimlere mentorlük ve yatırımcılarla görüşme gibi fırsatlar sağlayan bu merkez özelinde bir iş birliği de Özel Pazar'ın gündeminde. Ortaklık gerçekleşirse, Özel Pazar üyelerinin San Francisco'ya götürülmesi planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.