İETT, mobil cihazlarla ödemeyi 2016 yılında başlatabilir

İETT, mobil cihazlarla ödemeyi 2016 yılında başlatabilir

Türkiye'de mobil ödeme sistemleri konusunda en çok beklenen adımlardan biri toplu taşıma araçlarında mobil ödemenin kullanımı ve bu konuda İETT tarafından yapılan çalışmalar hakkında bazı bilgiler aldık.

İBB için mobil uygulamalar geliştiren Verisun Bilişim'den aldığımız bilgiye göre İBB'nin mobil cihazlarla ödeme konusundaki çalışmalar 8 ay önce başlamış. Aldığımız bilgiye göre şu anda İstanbul'da sadece tek bir adet turnikede (Karaköy Tünel) saha testleri sürdürülüyor ve çalışmalardan olumlu geri dönüşler alınıyor.

Verisun Bilişim'in paylaştığı bilgiye göre söz konusu mobil ödeme sisteminden Bluetooth 4.0 özelliğine sahip Android, iOS, ve Windows Mobile tabanlı akıllı telefonlar faydalanabilecek. Ödeme yapmak için İETT'nin mobil uygulamasının yüklü olması gerekecek.

Ödeme mesafesi 1 cm'ye kadar düşürülebildiği için muhtemelen tekrarlayan ödemelerin önüne geçilmiş olacak. Kayıp, çalıntı durumlarında ise kullanıcı bakiye bilgisine sistem arayüzünden yeniden erişilebilecek.

iett-mobil-odeme 2

BELBİM'den elektronik ödeme kuruluşu lisansı

Bildiğiniz gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz hafta İstanbulkart'ların elektronik para kartına dönüştürüleceği konusunda bazı açıklamalar da bulunmuştu. BELBİM'in BDDK'ya elektronik para kuruluşu başvurusunu Haziran ayında yaptığı ve yeni nesil pos cihazlarında İstanbulkart'ın geçmesi için altyapı çalışmaların sürdürüldüğü açıklanmıştı.

İstanbulkart ile alışveriş yapmanın da önünü açan bu projenin 2016 yılında hayata geçmesi bekleniyor ki mobil ödemenin bu adımla beraber hayata geçeceğini söylemek sanırım yanlış olmaz.

BELBİM'in verdiği bilgilere göre İstanbulkart İBB, TCDD, İDO, Deniz Motorları ve Özel Halk otobüsleri gibi 6300 otobüs ve 2900 turnikesinde kullanılıyor. Bugüne kadar 19 milyon adet kartın dağıtılmış ve sistemde aylık 180 milyon biniş gerçekleştiriliyor.

İstanbulkart'ın alışveriş kartı olmasından ziyade toplu taşımada mobil cihazların kullanımı sanırım hepimiz için daha ilgi çekici bir gelişme olacak. Dün Türkiye tanıtımı yapılan Samsung Gear S2 (video) tanıtımında da bu konuda bir soru gelmişti ve Uzakdoğu benzer uygulamaların yapıldığını ama Türkiye'de henüz bu konuda resmi bir gelişmenin olduğunu öğrenmiştik.

Son olarak Twitter'da paylaşılan bir görüntüsünü de sizlerle paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.