Avustralya'dan 3D yazıcıda silah üretimine ağır yaptırımlar

Avustralya'dan 3D yazıcıda silah üretimine ağır yaptırımlar

3d-silahGeçmişi 1980'lere kadar uzanan 3D yazıcılar, son yıllarda düşen fiyatlarıyla birlikte çok daha yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandı. Mimariden, sağlık teknolojilerine kadar çok farklı alanlarda önemli kolaylıklar sağlayan bu teknoloji, birçok Avrupa ülkesinde ise hala tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Son tartışma sebebiyse 3D yazıcıların son derece kolay bir şekilde silah yapımında kullanılabiliyor olması.

Hatta bu durum öylesine yaygın ki bazı tasarımcılar 3D yazıcılarla hazırladıkları silahların videolarını ve 3D planlarını internet üzerinden rahatça paylaşıyor. Bu planlar arasında son derece basit yapıya sahip silahlar olduğu gibi mekanik anlamda çok daha kompleks yapıya sahip bazı silahların planları da bulunuyor.

Haliyle tüm bunlar göz önüne alındığında hükümetlerin bu konuda birtakım önlemler alması da kaçınılmaz hale geliyor. Geçen yıl Yoshimoto Imura isimli gencin 3D yazıcıyla ürettiği silahın videosunu yayınlamasının ardından Japon yetkililer, Imura'yı 2 yıl hapse mahkum etmiş ve kararın örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtmişti. Bu hafta içerisinde Avustralyalı yetkililer ise daha katı bir önlem alarak, 3D yazıcılar için hazırlanmış herhangi bir silah planını bilgisayarda bulundurmanın dahi suç teşkil edeceğine karar verdiler. Kişisel silahlanma konusunda en sıkı yasalara sahip ülkelerden birisi olan Avustralya, bu kapsamda yargılanacak şüphelilerin 14 yıla kadar hapse mahkum edilebileceğini belirtiyor.

Söz konusu olan yasa başta Avrupa olmak üzere birçok ülke için örnek teşkil edecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.