Facebook 360-derece video deneyimini iOS'e getirdi

Facebook 360-derece video deneyimini iOS'e getirdi

Yakın zamanda haber akışına 360-derece videoların ekleneceğini duyuran Facebook bu özelliği sonunda açtı. Sanal gerçekliğe ısınma turu niteliğindeki video deneyimi, yakında Facebook video reklamlarına da uyarlanacak.

Mobilde iOS kullanıcılarına açılan özelliği duyuran Mark Zuckerberg'in aşağıda paylaştığı Kuzey Kore videosunu, iPhone ya da iPad'inizi farklı yönlere çevirerek 360-derece izlemeniz mümkün. YouTube'un 360 derece videolarına aşinaysanız, Facebook'un yeniliğinin buna bir cevap niteliğinde olduğu söylenebilir. Amaç, Zuckerberg'in söylediği gib, öncelikle 360 derece videoların keşfedilmesi. Kullanıcıların bu videoları yapıp paylaşmaya başlaması içinse biraz daha zamana ihtiyaç olduğu aşikar. Zira 360-derece video çekmek ve kurgulamak hala pahalı ve zahmetli bir iş.

We just started launching 360 video on mobile.360 video is a completely new experience because you can move the camera around. This opens new ways of sharing experiences and makes you feel like you're part of what you're watching. It's a step towards even more immersive experiences.This video was shot in North Korea by ABC News -- and panning around lets you experience the kind of thing most people will never see in their lives.We think people will share a lot more 360 content in the future, especially as technology makes it easier to record it themselves. We're excited you can discover them on Facebook.

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, November 12, 2015

Orijinal 360-derece video üretme konusunda yayıncı ve markalar öncü olacak gibi görünüyor. Facebook'un özelliği açmasıyla ilk 360-derece videosunu yayınlayan BuzzFeed ve yukarıda gördüğünüz etkileyici çekimi yayınlayan GoPro ve benzeri videoların devamı gelecektir.

GoPro Spherical: Tahiti Surf VRAnthony Walsh and Matahi Drollet bring us inside some of the biggest barrels Tahiti has to offer in full 360°.For the most immersive experience, click and drag on your desktop, or move your iOS device in any direction.

Posted by GoPro on Thursday, November 12, 2015

Günde 8 milyar video izlenme sayısına sahip Facebook'un 360 derece içeriklerden reklamlarla gelir yaratmayı hedeflediği de ortada. Ancak YouTube ile benzer bir yol izleyen Facebook'un izleyicinin ilgisini sürekli tutma konusunda YouTube ile aynı noktaya takılıp takılmayacağı önemli bir soru. Zira, daha önce dikkat çektiğimiz gibi YouTube'da 360-derece videolar ilk etapta yoğun ilgi görse de, video üretiminin teknik sınırlamalar nedeniyle yaygınlaşamaması ve çeşitlenememesi nedeniyle izleyiciler bir süre sonra yeni video formatından uzaklaşmaya başlamıştı.

Facebook'un satın aldığı Oculus'un sanal gerçeklik gözlüklerinin önümüzdeki yıldan itibaren son kullanıcıyla buluşacak olması ise durumu Facebook lehine değiştirebilir. Bugün ilk örneklerini gördüğümüz 360-derece videolar uzun vadede bambaşka deneyimlerin başlangıcı da olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.