Google, Endonezya'da balonla internet sağlayacak

Google, Endonezya'da balonla internet sağlayacak

loon-projectEndonezya, 17 bin 508 adadan olaşan bir ülke ve haliyle böyle bir coğrafyada internet hizmetlerinin sağlanması da son derece zor. Aslına bakılırsa rakamlar da bu duruma paralel bir görüntü sergiliyor. 250 milyon nüfuslu ülkede 100 milyondan fazla insana hala internet erişimi sağlanamıyor.

Bu şartlar altında geleneksel yollarla internet sağlamanın daha maliyetli olduğuna karar veren Endonezyalı GSM operatörleri, Google'ın desteğiyle Project Loon'u kullanmaya karar vermiş. Project Loon, Google'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve önemli aşama kat ettiği bir proje. Proje kapsamında geliştirilen balonlar stratosfere yerleştirilerek, yeryüzündeki antenlerle bağlantı kuruyor ve çok geniş bir alana internet erişimi sağlıyor. Ve havada kaldıkları süre boyunca ihtiyaç duydukları enerjiyi de güneşten sağlıyorlar. Fakat yine de bir balonun havada kalma süresi şimdilik 180 günden biraz daha fazla. Ve her bir balon yaklaşık olarak 125 kilometre karelik bir alana internet sağlayabiliyor.

Google, Project Loon'u ilk kez ortaya çıkardığında 3G teknolojisini kullanarak internet erişimi sağlıyordu. Fakat geçen süre zarfında cihazlar üzerinde yapılan Ar-Ge çalışmaları Endonezya'da kullanılacak balonların 4G teknolojisine sahip olacağını söylüyor.

Google'ın öncelikli planı, 2016 yılında Endonezya'ya bu yöntemle internet sağlayabilmek olsa da, asıl hedef özellikle Afrikayı kapsayan ve bütün dünyayı çepeçevre saran bir internet erişim ağı kurabilmek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.